Patiëntenenquête criteria geactualiseerd
1 januari 2019

Met Nikki Boerstal uit Nijmegen heeft de Stichting Kwaliteitsregister Tandartsen haar 5.000e tandarts geregistreerd. Tandarts Boerstal werkt in twee groepspraktijken: Care for Dental in Tiel en Dental Clinics in Beuningen. Ze kiest bewust voor voortdurende bij- en nascholing om zichzelf na haar studie scherp te houden en verder te ontwikkelen in het tandartsvak.

“Omdat de directeur van het KRT op mijn voicemail stond, dacht ik eerst dat er wat mis was met mijn aanmelding”, zegt Nikki. “Ik was er even stil van toen bleek dat ik de 5.000e tandarts was die zich inschreef. Het gaf mij een goed gevoel dat ik aansluit in zo’n lange rij vakmensen die voortdurend willen leren.”

Een vroege roeping

“Dat leergierige is mij eigen. Ik had als jong kind een beugel en keek bij de orthodontist mijn ogen uit. Op vakantie met mijn ouders leerden we een tandarts en mondhygiëniste kennen, bij wie ik tijdens mijn middelbare schooltijd zelf mijn snuffelstage regelde. Daar ontdekte ik dat je als tandarts veel vrijheid hebt en mensen blij kunt maken met een beter en mooier gebit. Het voelde als een vroege roeping. Daarna stond mijn keuze voor een studie tandheelkunde vast. In de praktijk waar ik tijdens mijn studie meeliep was veel aandacht voor bij- en nascholing. Ik wist toen direct dat dat voor mij ook belangrijk was.”

Veel hands-on

“In de praktijk merk je al snel op welke vlakken je nog extra ervaring of verdieping zoekt. Voor mij was dat bijvoorbeeld op het gebied van endodontologie. Wortelkanaalbehandelingen zitten in de opleiding vrij vroeg in het curriculum en geen patiënt is hetzelfde. Tijdens de tweedaagse cursus die ik vond in de scholingsagenda van het KRT, heb ik ontzettend veel geleerd. Samen met heel ervaren en net afgestudeerde tandartsen hebben we veel hands-on kunnen oefenen met lastige gevallen. Dat geeft je zoveel vertrouwen dat je er zin in krijgt om de meest complexe behandelingen in de praktijk uit te voeren.”

Blind voor dingen

“Van de visitatierondes verwacht ik ook veel. In elk beroep word je op een gegeven moment blind voor bepaalde dingen en helpen andere ogen om beter naar de kwaliteit van je werk te kijken. Collega’s op bezoek krijgen die op je vingers komen kijken zal best spannend zijn. Maar uit de ervaringen van bevriende tandartsen weet ik dat visitaties altijd in een positieve collegiale sfeer verlopen en dat zo’n bezoek zowel leuk als leerzaam is. En van wie kun je nu beter leren dan van professionals uit je eigen beroepsgroep?”

Meer vertrouwen

“Als deskundigheidsbevordering voor tandartsen verplicht wordt, kan ik dat alleen maar toejuichen. De ontwikkelingen in de tandheelkunde gaan hard en het is voor iedere tandarts belangrijk om bij te blijven en zich steeds weer te scherpen aan collega’s. Daar help je jezelf mee en het niveau van het hele vak. Tijdens de cursussen, een endo-congres én contact met collega’s heb ik gemerkt dat het cursusaanbod me helpt om nog meer vertrouwen in mezelf te krijgen. En dat patiënten me makkelijker hun vertrouwen gunnen als ze weten dat ik de meest recente ontwikkelingen ken door training, bij- en nascholing.”