“Richt je steeds op één ding”

Email notificatie cursusaanbod
2 April 2020
“Wen er maar alvast aan”
19 August 2020

Ruim een jaar geleden was Nikki Boerstal uit Nijmegen de 5.000e tandarts die zich bij de Stichting Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) registreerde. Ze kijkt terug op haar eerste twee jaar in het tandartsvak na haar afstuderen, waarbij vlieguren maken, van collega’s leren en bij- en nascholing volgen belangrijk waren.

“Ik ontdekte vroeg dat ik het belangrijk vond om mezelf te blijven ontwikkelen en dat je veel van collega’s kunt leren. Al toen ik op de middelbare school zat, liep ik mee in een tandartspraktijk. De aandacht voor bij- en nascholing daar is me bijgebleven. In diezelfde praktijk deed ik tijdens mijn studie tandheelkunde ervaring op. Vooral door veel mee te kijken en kennis te delen met de behandelaren. Dat ben ik sindsdien blijven doen.”

Complexe behandelplannen

“In Dental Clinics Beuningen en Grave heb ik de afgelopen jaren veel vlieguren gemaakt. We zien hier veel patiënten die vaak uit angst lang geen tandarts hebben gezien. Dan zijn complexe behandelplannen nodig en is de vertrouwensband met de patiënt heel belangrijk. Die bouw je ook sneller op, omdat je elkaar vaak wekelijks ziet. In beide vestigingen delen de disciplines veel kennis met elkaar. Vaak is zelfs de gezamenlijke lunch nuttig omdat tandartsen, implantologen, mondhygiënisten en assistenten dan onderling aan tafel hun ervaringen uitwisselen.”

Webinars in coronatijd

“Het afgelopen jaar zag er door corona anders uit. We deden natuurlijk alleen spoedgevallen. Het was jammer dat ik niet gewoon mijn vak kon uitoefenen, maar ook van die spoedgevallen leer je veel. Vooral hoe je met patiënten omgaat in moeilijke situaties. En de coronacrisis gaf me de tijd om wat vaker in een studieboek over tandheelkunde te duiken en online webinars te volgen. Nu ik weer meer werk, kom ik daar wat minder aan toe. Ik heb gemerkt dat er als startende tandarts sowieso veel op je afkomt. Mijn advies aan starters is dan ook om te zorgen dat je niet te veel hooi op je vork neemt en je steeds op één ding richt. Duik erin, leer er veel van en kies dan weer je volgende focus.”

Hands-on oefenen

“In de coronatijd heb ik hands-on workshops wel gemist. Daar steek je toch het meeste van op. Ik kijk bijvoorbeeld heel positief terug op de tweedaagse cursus endodontologie, die ik in de scholingsagenda van het KRT vond. Samen met heel ervaren en net afgestudeerde tandartsen hebben we destijds veel hands-on kunnen oefenen met lastige gevallen. Dat geeft je zoveel vertrouwen dat je er zin in krijgt om de meest complexe behandelingen in de praktijk uit te voeren. Bij- en nascholing helpt je om nog meer vertrouwen in jezelf te krijgen. En patiënten gunnen je makkelijker hun vertrouwen als ze weten dat ik op de hoogte ben de meest recente ontwikkelingen.”

Tandartsen aan tafel

“Het was tijdens de cursussen en congressen ook fijn om te merken dat alles gewoon heel goed georganiseerd was. Tot en met de lunches en diners. Dat laatste vind ik ook belangrijk, want in mijn vrije tijd spelen eten en drinken een grote rol. Ik kook vaak voor vriendinnen uit mijn studietijd, die inmiddels van Amsterdam tot Utrecht en Leuven hetzelfde vak uitoefenen. Als we dan samen gezellig aan tafel zitten, delen we natuurlijk al onze ervaringen in het vak. Het is mooi om te zien hoe we daar samen in groeien. Terugkijkend op mijn start adviseer ik studenten om een tandarts te zoeken waar ze vaak de kunst kunnen afkijken. Dan leer je omgaan met computersystemen, materialen, procedures en technieken. En vooral met patiënten natuurlijk.”

Tekst: Marnix Simonis / Fotografie: Joni Israeli

Een KRT-account is gratis voor master studenten tandheelkunde.