Tandarts
Search
Close this search box.

Disciplines

Zoek je een specifieke tandarts?

Een tandarts wordt ook wel algemeen practicus genoemd. Er bestaan ook specialisten en gedifferentieerde tandartsen: die hebben na hun studie tandheelkunde nog een extra tandheelkundige opleiding gevolgd. Het KRT bekijkt of een specialisatie of differentiatie van een tandarts erkend is. In het tandartsregister kun je eenvoudig een erkende gedifferentieerde tandarts of specialist vinden.

Hoe controleert het KRT?

De specialisaties orthodontist en kaakchirurg zijn beschermende titels. Orthodontisten en kaakchirurgen zijn als zodanig opgenomen het BIG-register van de overheid. De vermelding van elke differentiatie, zoals die voor kindertandarts, is op basis van een opgave door de betreffende vereniging van gedifferentieerde tandartsen. Deze verenigingen controleren de vervolgopleiding van een tandarts en beheren de erkenning van een differentiatie.

Staat je tandarts niet in het tandartsregister?

Een registratie in het tandartsregister is vrijwillig. Er zijn veel tandartsen die hun deskundigheidsbevorderende activiteiten niet centraal laten registreren. Ook zij houden hun vak bij. In welke mate ze dat doen, kun je aan jouw tandarts vragen. In het BIG-register zie je of jouw tandarts bevoegd is om het tandartsvak uit te oefenen. Tandartsen zijn voldoende opgeleid om je op alle gedifferentieerde gebieden zorg te verlenen.

Andere beroepen

In dit overzicht vermelden we ook de mondhygiënist, preventieassistent en tandprotheticus. Dit zijn geen tandartsen, maar ze werken wel vaak samen met tandartsen in een groepspraktijk. Voor deze beroepsgroepen zijn registers, die door andere partijen dan het KRT worden bijgehouden. Hoewel tandartsassistenten een heel belangrijke rol spelen in de tandartspraktijk, is er voor deze beroepsgroep geen register.