Tandarts
Search
Close this search box.

Mondhygiënist

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is gespecialiseerd in het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Mondhygiënisten werken samen met tandartsen, zowel in een groepspraktijk als in een zelfstandige mondhygiënistenpraktijk. De mondhygiënist is rechtstreeks toegankelijk om je preventieve mondzorg te verlenen.

Behandeling

De mondhygiënist geeft voorlichting over je mondgezondheid en de verschillende aandoeningen die in je mond kunnen voorkomen. Hij of zij kan je ook hygiëne-instructies geven voor een gezonde mond. Daarnaast voeren mondhygiënisten onder meer de volgende behandelingen uit: tandsteen en tandplak verwijderen, het tandworteloppervlak reinigen onder het tandvlees, tanden polijsten en het aanbrengen van fluoride en sealant (laklaagje in kiezen). In opdracht van de tandarts kunnen mondhygiënisten ook verdoven, de nieuwe gaatjes behandelen en röntgenfoto’s maken.

Register mondhygiënisten

Een mondhygiënist heeft een vierjarige hbo-opleiding gevolgd. Mondhygiënisten die hun vak bijhouden, staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM). Voor het behoud van die registratie is werkervaring vereist, volgen mondhygiënisten jaarlijks bij- en nascholing en ondernemen ze deskundigheidsbevorderende activiteiten.

Meer informatie

Raadpleeg op www.kiesKRM.nl het register van mondhygiënisten of ga naar www.allesoverhetgebit.nl voor uitgebreide informatie over mondhygiëne.

Discipline overzicht