Tandarts
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Beschrijving cursus

Aanbieder logo
do 4
jul '24
19
ENDO SEMINAR-I de biomechanische kanaalbehandelin
|
Den Haag
|
CIDE
7.0 uur / punten
Vakinhoudelijk
CIDE
Deze cursus wordt ook gegeven:
do 4 juli 2024
Endodontologie| Tandheelkunde algemeen
Vakinhoudelijk handelen|Kennis en wetenschap

De preparatie van wortelkanalen is doelmatig, efficiënter en veiliger door het gebruik van nikkeltitaniuminstrumenten. Deze instrumenten worden tegenwoordig gehanteerd in specifiek aangedreven hoekstukken. De bewegingen kunnen schavend, vijlend of roterend zijn.

De volledige reiniging van het pulpastelsel schept de voorwaarde voor het kunnen aanbrengen van een goed sluitende wortelkanaalvulling. Dat is de basis voor een duurzame restauratie van het betreffende element.

De wortelkanaalpreparatie speelt hierin een cruciale rol. Het prepareren van wortelkanalen heeft immers als doel ruimte te creëren voor het diep apicaalwaarts plaatsen van een irrigatiesysteem en daarmee de reiniging van het kanaal. Met de preparatie wordt bovendien een vorm gecreëerd die met de huidige vultechnieken volledig kan worden gevuld. Bij de vormgeving wordt zo min mogelijk dentine opgeofferd om verdere verzwakking van het element te voorkomen en langdurig succes te waarborgen.

De specifieke klinische toepassing van de prepareer- en reinigingsmethodieken zal uitgebreid worden besproken en geoefend in deze eendaagse hands-on cursus. Het accent zal liggen op de toepassing ervan bij de endodontische opening, de anatomie en het apicale glijtraject.

In deze compacte cursus leert u om voorspelbaar goede resultaten te behalen en te voorkomen dat de instrumenten breken bij de wortelkanaalpreparatie. Met veel vertrouwen, comfort en plezier kunt u de biomechanische preparatie direct toepassen in uw praktijk.

Docenten/sprekers

MICHAËL SMULDERS tandarts Na mijn afstuderen ben ik tot 1990 werkzaam geweest in Binningen, Zwitserland. In deze praktijk ben ik opgeleid in de algemene tandheelkunde. Sindsdien heb ik cursussen en live-demonstraties gegeven voor het CEREC systeem. Tijdens een congres in 2004 leerde ik dat de voordelen van een behandelmicroscoop, als licht en vergroting, niet alleen voor de endodontie gelden maar ook voor het type werk dat ik doe: de algemene praktijk. Ik heb mij gespecialiseerd in het gebruik van de microscoop in de conserverende- en restauratieve tandheelkunde en ik geef lezingen en trainingen over het gebruik van de microscoop in de algemene praktijk. WALTER VAN DRIEL tandarts - endodontoloog Na mijn afstuderen ben ik medewerker geweest van de vakgroep cariologie en endodontologie bij de Universiteit van Amsterdam. In die tijd heb ik mij kunnen specialiseren in de endodontologie en ben ik opgeleid tot docent. Mijn passie voor het praktische onderwijs is hier gevormd. Ik heb 25 jaar ervaring in het geven van onderwijs aan tandartsen en tandarts-specialisten. Ik doe dat altijd met heel veel plezier en inzet. Hierdoor heb ik veel collega’s leren kennen en ik beschouw het als een groot voorrecht om hen verder te mogen helpen in de hedendaagse endodontie.

Programma

8.30 uur ontvangst met koffie/thee en versnaperingen
9.00 uur aanvang cursus
10.30 uur pauze met koffie/thee en versnaperingen
10.45 uur voortzetting cursus
13.00 uur warme lunch
14.00 uur voortzetting cursus
17.00-17.15uur einde cursus en borrel

Beoordelingen

19
Leuke en leerzame cursus, goed georganiseerd. Ook nieuwe tips en kennis opgedaan die goed toegepast kan worden in de praktijk.
Goede cursus! In de toekomst kan er wellicht gebruik gemaakt worden van fantoomhoofden zodat de endo start goed geoefend kan worden. Ook zou het fijn zijn als er meer tijd besteed wordt aan het oefenen op meerdere elementen.
Ik had graag nog iets meer praktisch willen oefenen.
Super leuke en leerzame cursus gehad. Het enthousiasme van Walter en Michael is aanstekelijk en heb nu al zin in mijn eerste endo met microscoop. Als ik een klein puntje van kritiek mag zeggen, is nog duidelijker in de cursus beschrijving zetten dat de anatomische opening van een element niet wordt behandeld. Ik heb al best veel ervaring met endo's openen dus voor mij was dat onderwerp niet relevant, maar hoorde van andere cursisten dat ze daar nog meer over wilde weten. Nogmaals ik ben heel blij deze cursus te hebben gevolgd en zou het 100% aanraden aan andere tandartsen!
altijd geweldig bij CIDE
Altijd super georganiseerd bij CIDE