Tandarts
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Beschrijving cursus

Aanbieder logo
vr 11
okt '24
PAOT Uitdagingen in de indirecte workflow
€725
|
Nijmegen
|
PAOT Radboudumc Nijmegen
PAOT Radboudumc Nijmegen
Deze cursus wordt ook gegeven:
vr 11 oktober 2024
Tandheelkunde algemeen

Het uitgangspunt in de restauratieve tandheelkunde is minimaal of zelfs non-invasief te werken om elementen te herstellen.

Zo kunnen we met directe restauraties niet alleen kleine caviteiten en defecten restaureren, maar kunnen we ook voorspelbaar hele elementen of volledige dentities opbouwen. Anderzijds worden indirecte restauraties vaak geassocieerd met volledige kronen, maar dankzij nieuwe en betrouwbare hechtingprocedures kunnen we voorspelbaar partiele indirecte restauraties cementeren. Kortom: er is een forse overlap in indicatie van beide technieken en een eenduidig scheiding valt niet meer te maken. De keuze welke behandeling te kiezen in een bepaalde situatie, zal dus van andere zaken moeten afhangen dan de grootte van het defect en moet naar mijn idee vaker in samenspraak met de patiënt worden bepaald, beter gezegd ‘shared decision making’.

 

Naast een interessant theoriedeel, waarin u meer leert over een bewuste keuze en indicatie van restauratiemateriaal (directe composiet, veldspaatkeramiek, lithiumdissilicaat, zirkonia of hybride keramiek), gaat u zelf op fantoom aan de slag om een partiele indirecte restauraties te vervaardigen. U leert het maken van ‘deep margin elevation’, het prepareren, scannen en cementeren van de restauratie. Ook het maken van een uitdagende knobbelvervangende directe composietrestauratie zal niet ontbreken!

Docenten/sprekers

Ass. Prof. Dr. Marcio Vivan Cardoso, Assistent Professor, Dep. Restauratieve Tandheelkunde, KU Leuven, België Prof. dr. Bas Loomans, Professor in Orale Functieleer en Restauratieve Tandheelkunde, Radboudumc, Nijmegen.

Programma

Theorie:
9:00 Indicatie en levensduur van directe en indirecte restauraties Partiële kronen in de moderne tandheelkunde
10:30 Pauze
10:45 Beschikbare indirecte restauratiematerialen Restauratie- en hechtingsprocedures
12:00 Lunch
Prekliniek:
13:30 Demo en hands-on:
- Deep margin elevation, minimaal invasieve preparatie van partiële kronen en oefenen met immediate dentin sealing.
- Digitaal afdrukken en cementeren
- Vervaardigen knobbelvervangende directe composietrestauratie
17:00 Afsluiting met borrel