Tandarts
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Beschrijving cursus

vr 18
okt '24
De totale endodontische behandeling
|
De Lutte
|
PBH Academy
13.0 uur / punten
Vakinhoudelijk
PBH Academy
Deze cursus wordt ook gegeven:
vr 18 oktober 2024
Endodontologie
Vakinhoudelijk handelen|Kennis en wetenschap

De laatste jaren zijn er in de endodontie veel nieuwe producten op de markt gebracht. Nieuwe nikkel-titanium (nItI) roterende instrumenten, nieuwe vultechnieken en nieuwe inzichten vanuit de industrie. In de praktijk is het dan moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien.
In deze tweedaagse cursus wordt aandacht geschonken aan bekende problemen die ons hoofdbrekens blijven bezorgen maar vooral zal de aandacht gericht worden op alle nieuwe dingen die de endodontische behandeling kunnen ondersteunen, vergemakkelijken, maar soms ook nieuwe problemen kunnen introduceren. Ze heeft kanaalpreparatie met roterende NiTi een hoge vlucht genomen. Het gebruik van NiTi instrumenten lijkt te resulteren in snellere kanaalpreparaties en volgens sommige onderzoeken in "schonere" kanalen. Daartegenover staan nadelen als breuk van instrumenten en de kans op het optreden van kanaalwandafwijkingen. Mede door de populariteit van de NiTi-instrumenten groeide de interesse in de warme vultechnieken. Door de preparatievorm leken deze technieken bijzonder geschikt om de kanalen snel en efficiënt te vullen. En ook hier werd ons tijdswinst en een betere eindresultaat beloofd.

Hoe zit dat nu met al die nieuwe preparatie-, reinigings- en vulmethoden? Hoe zit het met alle nieuwe apparatuur waaronder de nieuwe vijfde generatie elektronische lengtebepalers? Zijn er nieuwe manieren om de onverwachte problemen, zoals afgebroken instrumenten of perforatie, tijdens de wortelkanaalbehandeling efficiënt te lijf te gaan? Wat is het voordeel van het gebruik van EDTA?

In het praktische deel van de cursus wordt er uitgebreid geoefend met verschillende roterende systemen en de verschillende warme vultechnieken (warme verticale condensatie, spuitbare Gutta Percha, Thermafil). Daarnaast wordt er geoefend op het gebied van het opzoeken van verborgen kanalen, het verwijderen van afgebroken instrumenten en het sluiten van een perforatie en een open apex met MTA  met de nieuwste apparatuur.

Docenten/sprekers

Joerd van der Meer en Machteld Siers, beide endodontoloog

Programma

Vrijdag 18 oktober 2024
9.00 uur Inschrijving met koffie / thee
9.30 uur De totale endodontische behandeling: een overzicht van de moderne inzichten
10.30 uur Pauze
11.00 uur Introductie werken met de microscoop (theorie en kort practicum)
11.30 uur Het behandelen van endodontische uitdagingen…..
13.00 uur Lunch
14.00 uur Splitsing van de groep, een deel krijgt theorie “Een radiolucentie en al eerder “ endodontisch behandeld, wat nu?” en het andere deel heeft practicum “Behandelen van endodontische uitdagingen”
15.30 uur Wisselen van cursusonderdeel theorie / practicum: ‘
Problem solving: ‘Opzoeken van kanalen’
Problem solving: ‘Werken met MTA’
Problem solving: ‘Verwijderen van afgebroken instrumenten’
Practicum:
- Sluiten perforatie
- Open apex sluiten

17.00 uur Afsluiting

18.30 uur Diner


Zaterdag 19 oktober 2024

9.00 uur Theorie en practicum excentrisch roterende vijlsystemen (bijv. Protaper Next, WaveOn Gold, TruNatomy)

11.00 uur Desinfectie: een update (theorie en een kort practicum)

12.30 uur Lunch

13.30 uur Warme vultechnieken: theorie en practicum

15.00 uur Vervolg practicum prepareren en vullen

16.00 uur Nieuwe ontwikkelingen in de endodontie: waar gaan we naar toe?
Casuïstiek en evaluatie

17.00 uur Afsluiting van de cursus