Basis- en geavanceerde vereisten voor reconstructieve peri-implantaire therapie: Beheer van de afmetingen van harde en zachte weefsels
Tegenwoordig, in het tijdperk van esthetiek, moet elke behandeling zorgvuldig worden uitgevoerd om een natuurlijke tand te behouden of een succesvolle vervanging te bieden. Recente ontwikkelingen op het gebied van regeneratie hebben clinici in staat gesteld om minimaal invasieve, patiëntvriendelijke benaderingen uit te voeren.
Procedures voor het vasthouden van tanden met regeneratieve parodontale operaties zijn de afgelopen 20 jaar goed gedocumenteerd. Innovatieve technieken en geavanceerde flapontwerpen hebben de klinische resultaten verbeterd en de morbiditeit van de patiënt verminderd.
Extractie is echter onvermijdelijk bij bepaalde klinische aandoeningen en dan is het beste alternatief voor tandvervanging het plaatsen van tandheelkundige implantaten. Wanneer een natuurlijk gebit wordt gecombineerd met tandheelkundige implantaten, worden de behandelingsmodaliteiten complexer vanwege anatomische verschillen. Optimale bloedtoevoer, voorzichtige behandeling van de zachte weefsels, de juiste flapdikte, ontwerp en spanning zijn sleutelelementen om een succesvol chirurgisch resultaat te bereiken. Deze factoren verdienen speciale aandacht tijdens de chirurgische ingreep. Ondanks het voldoen aan deze kritieke vereisten, zullen deficiënties van zacht en/of hard weefsel als gevolg van onjuiste therapieën of klinische omstandigheden een aantal moeilijke taken creëren voor de clinicus op weg naar uitmuntendheid. Geschikte chirurgische technieken zorgen niet alleen voor succesvolle resultaten, maar vergemakkelijken ook de juiste prothetische procedures. Daarom moet een gezonde weke deleninterface en tandachtige opkomst worden gecreëerd door provisorisatie en is van het grootste belang wanneer het esthetische resultaat de eerste zorg is.
In deze mastercourse worden kritische elementen en nieuwe perspectieven van reconstructieve peri-implantaire therapie besproken.