1. Verlies van een frontelement, wat nu? Gepresenteerd door Tristan Staas.
Het verlies van een frontelement heeft een grote impact, indien er niet adequaat wordt gehandeld kan de patiënt voor het leven getekend zijn. Tijdens deze avond zullen diverse behandelopties aan bod komen, variërend van autotransplantatie tot implantologie, en zullen planning, timing en uitvoering hiervan de revue passeren. Ook zullen we kijken naar de resultaten op lange termijn, zowel vanuit klinisch als wetenschappelijk oogpunt.
2. De toekomst: het groeien van bot middels stamcellen. Gepresenteerd door Vivian Wu.
De vraag naar implantaten ter vervanging van ontbrekende gebitselementen is de laatste 30 jaar sterk gestegen. De verwachting is dat komende 10 jaar de vraag zal verdrievoudigen. In Nederland worden jaarlijks ca. 150.000 implantaten geplaatst. Onvoldoende kaakbotvolume is een veelvoorkomend probleem bij het plaatsen van implantaten. Vandaag de dag wordt lichaamseigen bot en/of kunstbot als bottransplantatiemateriaal voor kaakbotregeneratie (i.e. botopbouw) gebruikt. Beide type bottransplantatiematerialen hebben verschillende nadelen. Het ideale botregeneratiemateriaal is tot op heden nog niet ontwikkeld.
Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar tissue engineering, oftewel het groeien van weefsel, door middel van stamcellen. Stamcellen zijn cellen die zich kunnen ontwikkelen tot allerlei soorten gespecialiseerde cellen, zoals een huidcel of een botcel. Dit is een nieuwe behandeltechniek voor weefselherstel. Het wordt gezien als een doorbraak in de medische wereld, waardoor orgaan- en weefseltransplantatie niet meer nodig zullen zijn in de toekomst. Vivian Wu heeft, voor het eerst wereldwijd, de lange termijn resultaten van de toepassing van stamcellen uit buikvet bij kaakbotregeneratie voor het plaatsen van implantaten in patiënten aangetoond.