Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Beschrijving cursus

Aanbieder logo
vr 24
jan '25
Symposium Gebitsslijtage
€453,75
|
Hilversum
|
Kuraray Europe Benelux B.V.
3.0 uur / punten
Algemeen
3.5 uur / punten
Vakinhoudelijk
Kuraray Europe Benelux B.V.
Deze cursus wordt ook gegeven:
vr 24 januari 2025
Bijzondere tandheelkunde| Esthetische tandheelkunde| Preventie| Restauratieve tandheelkunde| Tandheelkunde algemeen
Vakinhoudelijk handelen|Kennis en wetenschap

Gebitsslijtage 

Een complexe uitdaging! 

Gebitsslijtage is een veel voorkomend probleem, met vaak een veelomvattend behandelprotocol. Patiënten met pijn, gevoeligheid of weefselverlies door slijtage vormen een uitdaging. Tijdens ons unieke symposium duiken we diep in de wereld van gebitsslijtage. Aan de hand van casuïstiek leert u de complexe aspecten te herkennen, evalueren en effectief te behandelen. 

In dit symposium gaan we onder andere in op; 

  • Diagnostiek: Verwerf diepgaande kennis over de diverse aspecten van gebitsslijtage, van herkenning tot classificatie en behandelmogelijkheden. 
  • Gespecialiseerde vaardigheden: geavanceerde technieken om gebitsslijtage nauwkeurig te diagnosticeren, de ernst van slijtage te bepalen en de juiste behandelplannen op te stellen. 
  • Toekomstgerichte zorg: de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van gebitsslijtage 

Docenten/sprekers

Bas Loomans Nittert Postema Bart Jansen Luuk Crins Marcel Linssen Jasper Thoolen

Programma

Slijtage symposium 2024

Gebitsslijtage

Een complexe uitdaging!
Gebitsslijtage is een veel voorkomend probleem, met vaak een veelomvattend behandelprotocol. Patiënten met pijn, gevoeligheid of weefselverlies door slijtage vormen een uitdaging. Tijdens ons unieke symposium duiken we diep in de wereld van gebitsslijtage. Aan de hand van casuïstiek leert u de complexe aspecten te herkennen, evalueren en effectief te behandelen.

In dit symposium gaan we onder andere in op;

Diagnostiek: Verwerf diepgaande kennis over de diverse aspecten van gebitsslijtage, van herkenning tot classificatie en behandelmogelijkheden.

Gespecialiseerde vaardigheden: geavanceerde technieken om gebitsslijtage nauwkeurig te diagnosticeren, de ernst van slijtage te bepalen en de juiste behandelplannen op te stellen.

Toekomstgerichte zorg: de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van gebitsslijtage

Programma

8.30 - 9.00 Inloop met koffie/thee

9.00 - 9.30 Opening en introductie

9.30 - 10.30 Bas Loomans

Bas Loomans - Etiologie en beslismomenten voor eventuele behandeling

Gebitsslijtage is al bij een derde van alle adolescenten zichtbaar aanwezig en vormt een toenemende uitdaging in de tandheelkundige praktijk. Restauratieve behandeling is vaak complex en blijft veelal de vraag wanneer het verantwoord is om een restauratiecyclus te starten. Daarbij speelt mee dat bij patiënten met ernstige slijtage de prognose van de behandeling niet altijd even zeker is.
In deze presentatie komen de belangrijkste oorzaken van gebitsslijtage, de invloed van patiëntfactoren, en hoe commitment voor behandeling te verkrijgen aan de orde. Ook wordt ingegaan op de vraag wat een passend beleid is en over wat we momenteel weten over de levensduur van directe en indirecte restauraties bij slijtagebehandelingen.

10.30 - 11.00 Koffiepauze

11.00 - 12.00 Nittert Postema

Nittert Postema – Een historisch perspectief en wanneer mogelijk, werken vanuit centrale relatie

De historie van gebitsslijtagebehandelingen en in het bijzonder, de (on)mogelijkheden in het pre-composiettijdperk, vormt het eerste deel van deze presentatie. Vervolgens wordt de verdieping opgezocht richting de cruciale parameters voor een functioneel en esthetisch gebit en de kernprincipes van occlusie, articulatie en beethoogte. Meer specifiek wordt aandacht besteed aan de lengte, stand en locatie van frontelementen en hoe de centrale relatie vast te leggen.

12.00 - 13.00 Lunch

13.00 - 14.00 Bart Jansen

Bart Jansen - Slijtagebehandeling met een nieuwe indexmethode

Bij de behandeling van gebitsslijtage is lichtuithardend composiet een van de aangewezen en meest gebruikte materialen. Een nadeel van dit materiaal is een behandeling hiermee over het algemeen tijdrovend en niet altijd even voorspelbaar is. Om de behandeling comfortabeler, efficiënter en nauwkeuriger te maken, brengt een nieuwontwikkelde individuele gefreesde index uitkomst. In deze presentatie komen de gedachte achter de ontwikkeling van de index, inmiddels bekend onder de naam 'Bart-mal' aan de orde. Daarnaast worden uiteraard ook hiermee behaalde behandelresultaten en praktische aandachtspunten besproken.

14.00 - 15.00 Luuk Crins

Luuk Crins - Patiëntfactoren en de invloed daarvan op gebitsslijtage

Voor de mondzorgprofessional is het belangrijk om de oorzaken van gebitsslijtage te kennen en te herkennen. Slijtpatronen en -kenmerken geven meestal een goede indicatie over de dominantie van de factoren in relatie tot gebitsslijtage.
Waarom vormt bij de ene patiënt gebitsslijtage geen (klinisch) probleem, maar bij de andere wel?  Zijn er verschillen en overeenkomsten tussen deze patiëntgroepen en waar liggen die?
Naast het bovenstaande is er in de presentatie bijzondere aandacht voor de relatie tussen algemene gezondheid en mondgezondheid. In het laatste deel komen het interventiemoment en uiteraard de restauratieve opties aan bod. Gevolgd door bespreking van recente onderzoeksresultaten uit het Radboud Tooth Wear Project in relatie tot uitkomsten van andere, hoofdzakelijk Europese studies.

15.00 - 15.30 Koffiepauze

15.30 - 16.30 Marcel Linssen

Marcel Linssen - Interdisciplinaire aanpak bij orthognatische afwijkingen

Bij de behandeling van slijtage is herstel van de gebitsfunctie het belangrijkste streven. Een geoptimaliseerde front- en hoektandgeleiding leidt tot een betere krachtverdeling waardoor de belasting van individuele restauraties afneemt. Bestaande orthodontische afwijkingen bemoeilijken vaak het herstelproces, omdat opbouwen van afgesleten elementen resulteert in een beetverhoging die een dorsale verplaatsing van de onderkaak met zich meebrengt. Dit versterkt een aanwezige disto-occlusie. Deze presentatie geeft duidelijkheid over de doorslaggevende factoren om tot een interdisciplinaire aanpak over te gaan, waarbij orthodontie en mogelijk chirurgie in het behandeltraject betrokken worden.

16.30 - 17.30 Jasper Thoolen

Jasper Thoolen - Interdisciplinaire planning en toekomstperspectieven

In 2025 staat de slijtagepatiënt centraal. De aandacht voor slijtageherstel is booming. Door nieuwe digitale technieken te combineren met analoge technieken is de opbouw van gebitselementen gemakkelijker geworden, maar dat neemt niet weg dat een zorgvuldige diagnostiek essentieel blijft. De inhoud van de presentatie benadrukt het belang van goede diagnostiek en juiste indicatiestelling. Er wordt ingegaan op de over het algemeen positieve, maar soms ook negatieve gevolgen van een aanpassing van de occlusie en articulatie in relatie tot functie. Ook is er belangrijke aandacht voor een door strategische planning optimaal herstel met behoud van functionele en esthetische resultaten op lange termijn.

17.30 - 18.00 Panel, Q&A

Afsluitend is er een paneldiscussie met de zes sprekers waarin de slotconclusies worden getrokken en ruimte is voor het beantwoorden van vragen.

18.00 Borrel