Beschrijving cursus

za 8
mrt '25
De complexe patiënt
€365
|
Amsterdam
|
Nederlandse Vereniging voor Endodontologie
5.5 uur / punten
Vakinhoudelijk
Nederlandse Vereniging voor Endodontologie
Deze cursus wordt ook gegeven:
za 8 maart 2025
Endodontologie| Tandheelkunde algemeen
Vakinhoudelijk handelen|Kennis en wetenschap

Naarmate de datum van afstuderen steeds verder achter je komt te liggen, ervaar je steeds minder behandelingen als complex. Het is natuurlijk heel prettig dat ervaring je hierin helpt. Toch zijn er af en toe patiënten waarbij je, zonder je agenda te raadplegen, al weet dat ze binnenkort een afspraak bij je hebben. Dit kunnen uitdagende of minder uitdagende behandelingen zijn, waarbij patiëntgebonden factoren het alsnog lastig maken. Soms gaat het om een patiënt bij wie je maar niet de oorzaak van het probleem kunt vinden. Of om de teleurstellende casus waarbij de behandeling, ondanks al je inspanningen, niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Bij deze patiënten moet je weer écht diep nadenken. Ze zorgen ervoor dat je weer op het puntje van je behandelstoel zit. Misschien zelfs met een lichte zweetdruppel op je rug.

Deze pareltjes uit de praktijk vormen het thema van het aankomende NVvE-congres: ‘De complexe patiënt’.

Docenten/sprekers

Bram Lak; Khee Hian Phoa; dr. Erik van der Meij; Robert van Es, Tristan Staas, Carlos Aznar Portoles, Thanos Fasoulas

Programma

8:00 – 9:00
Inloop en registratie
en algemene ledenvergadering voor NVvE-leden.

9:00 – 9:15
Opening
Inleiding door voorzitter Bram Lak en introductie moderator Khee Hian Phoa.

9:15 – 10:15
Heb ik iets gemist? Een rondgang langs 13 diagnostische dwalingen.
door dr. Erik van der Meij

Een vermeende fistel blijkt een half jaar na een endodontische behandeling geen fistel, maar een plaveiselcelcarcinoom. Een uitermate vervelende situatie die u graag had willen vermijden. Hoe komt het toch dat wij als clinici met enige regelmaat een diagnose missen en daardoor een verkeerde behandeling instellen? Is een röntgenfoto onzorgvuldig beoordeeld, was er niet logisch klinisch geredeneerd, speelde gebrek aan kennis en ervaring…? Is het mogelijk om dergelijke diagnostische dwalingen te vermijden of op zijn minst tot een minimum te beperken? In deze voordracht worden 13 casussen besproken waar de diagnose gemist is en wordt getoond wat de consequenties hiervan kunnen zijn. Vervolgens wordt bekeken hoe een en ander misging en of daar iets van geleerd kan worden.

Leerdoelen

Bewustzijn creëren over het feit dat diagnostische dwalingen onderdeel zijn van de klinische praktijk.
Nagaan wat de oorzaken zijn van deze dwalingen.
Nagaan of deze gemiste diagnosen vermeden kunnen worden.
10:15 – 10:45
Koffiepauze
10:45 – 11:45
Veelvoorkomende medische aandoeningen en de consequenties voor uw tandheelkundig (be)handelen.
door Robert van Es

Deze presentatie gaat over de medisch gecompromitteerde patiënt in uw praktijk.
Onze levensverwachting neemt jaarlijks toe, maar de laatste levensjaren worden toenemend gevuld met chronische ziekten, die vooral ambulant worden behandeld. In Nederland heeft 75% van de 65-plussers minimaal één chronische aandoening, en 40% (ongeveer 1,2 miljoen mensen) gebruikt dagelijks vijf of meer medicijnen. Daarnaast stijgt het aantal dentate ouderen, wat betekent dat ook het aantal chronisch zieken in uw patiëntenbestand toeneemt. Het herkennen van en omgaan met patiënten en hun chronische ziekten tijdens endodontische behandelingen of apicale chirurgie wordt een belangrijk dagelijks aandachtspunt.

Tijdens deze lezing wordt u bijgepraat over en leert u omgaan met veelvoorkomende systeemziekten (zoals diabetes en aandoeningen van het hart- en vaatstelsel, nieren en longen) en de consequenties voor u als tandarts.

Leerdoelen

Welke chronische (systeem)ziekten zijn relevant voor mondheelkundig handelen?
Welke consequenties hebben systeemziekten voor tandheelkundige behandelingen?
Welke maatregelen zijn zinvol bij specifieke aandoeningen?
Hoe weegt u adrenaline in de carpule voor lokale anesthesie af?
Indicatiestelling voor antibiotische profylaxe.
11:45 – 12:30
En als dat frontelement dan toch verloren gaat…?
door Tristan Staas

Het verlies van een frontelement kan ingrijpende gevolgen hebben voor iemands leven als niet op tijd en op de juiste wijze wordt gehandeld. Diagnostiek en timing spelen daarom een cruciale rol wanneer behoud van het element niet meer mogelijk is.

Tijdens deze lezing passeren, aan de hand van klinische voorbeelden, diverse behandelopties de revue. Hierbij staat het bereiken van een voorspelbaar en esthetisch optimaal resultaat op de lange termijn centraal. Naast implantologie en autotransplantatie komen ook oplossingen aan bod die goed uitvoerbaar zijn voor algemeen practici.

Leerdoelen

Diagnostiek: kunnen bepalen wanneer een element als verloren beschouwd moet worden en wanneer niet.
Planning: voor- en nadelen van de diverse behandelopties in de esthetische zone.
Therapie: het belang van muco-integratie voor de langetermijnprognose.
12:30 – 14:00
Lunch


14:00 – 15:30
Dagelijkse uitdagingen in de besluitvorming binnen de klinische praktijk.
door Carlos Aznar Portoles

Een wortelkanaalbehandeling is een effectieve methode voor het behandelen van endodontische pathologie. Toch zijn er situaties waarin de initiële behandeling niet het gewenste resultaat oplevert. In dergelijke gevallen moet er een keuze worden gemaakt tussen extractie, herbehandeling en apicale chirurgie.

Verschillende factoren spelen een rol in dit besluitvormingsproces, waaronder de voorkeuren van de patiënt, de complexiteit van de casus en de expertise van de behandelaar. In deze presentatie worden verschillende elementen besproken die invloed hebben op het maken van de juiste behandelkeuze. Daarnaast wordt bekeken hoe het toepassen van systematische protocollen kan bijdragen aan een beter gestructureerde aanpak. Ter illustratie worden diverse casussen gepresenteerd.

Leerdoelen

Inzicht verkrijgen in de verschillende uitkomsten van endodontische behandelingen.
Bespreken van complexe endodontische scenario’s en oplossingen vinden voor specifieke casussen.
Voorstellen van een gestructureerde aanpak voor de planning en behandeling van complexe endodontische situaties.
15:30 – 16:00
Pauze
16:00 – 16:45
Endodontische microchirurgie: driedimensionaal
door Thanos Fasoulas

Jarenlang werd endodontische microchirurgie (EMS) beschouwd als een agressieve en minder succesvolle optie voor gevallen waarin een wortelkanaalbehandeling faalde, vergeleken met niet-chirurgische herbehandeling. In de afgelopen decennia is dit perspectief echter geëvolueerd. Met de introductie van moderne apparatuur, materialen en technieken is het succespercentage van EMS aanzienlijk verbeterd: van 60% tot 85-90%.

In deze lezing verkennen we eerst eerst innovatieve technieken, zoals Piezosurgery, de bony lid technique en dynamische navigatie. Hoewel EMS primair gericht is op endodontische pathologie, moet het worden benaderd vanuit een driedimensionaal perspectief. De oplossing van apicale parodontitis kan samenvallen met het herstellen of zelfs vergroten van het botvolume in het getroffen gebied. Het concept van GBR binnen de context van EMS wordt uitgelegd.

Ten slotte mag de derde dimensie – zacht weefsel – niet over het hoofd worden gezien. Microchirurgische technieken, inclusief nieuwe flapontwerpen, kunnen helpen bij het voorkomen of beperken van complicaties aan zacht weefsel, zoals gingivarecessie of littekenvorming.

Leerdoelen
Het gebruik van Piezo in het kader van EMS, gecombineerd met de bony lid technique.
Het belang van GBR tijdens EMS en de verschillende technieken hiervoor.
Het beheer van zachte weefsels om mogelijke schade te voorkomen of om de oorspronkelijke toestand te verbeteren.
16:45 – 17:00
Vragen en discussie