Beschrijving cursus


Inhoud cursus

Iedere tandarts dient door scholing aantoonbaar te voldoen aan de Eindtermen Toezichthoudend medewerker stralingsbescherming (TMS) tandheelkunde (basis) om bevoegd te zijn om röntgenfoto’s (intra-oraal, röntgen schedelprofielfoto en panorama-opnamen) te indiceren of te maken. Op grond van wetgeving is een tandarts alleen bevoegd om röntgenstraling toe te passen, als hij/zij een diploma van bovengenoemde opleiding (of gelijkwaardig) heeft behaald. Dit diploma  is een apart diploma naast het tandartsdiploma, dat pas sinds de negentiger jaren deel uitmaakt van de studie.

De afgelopen jaren hebben velen de radiologiecursus 5 A/M (nu TMS tandheelkunde basisniveau geheten) gevolgd of hebben het vereiste diploma stralingshygiëne via de studie tandheelkunde behaald. Daarnaast ben je nu volgens de richtlijn Tandheelkundige radiologie verplicht om jouw kennis over de tandheelkundige radiologie door middel van scholing op peil te houden: minimaal 4 nascholingsuren per 5 jaar (ingaande vanaf 2018) voor TMS-tandheelkunde, basisniveau en minimaal 8 nascholingsuren per 5 jaar voor TMS-tandheelkunde, ConebeamCT. Met het volgen van de cursus ontvang je 3 scholingsuren, waarmee je 75% van je nascholingsuren al hebt behaald. Met een aanvullende kennistoets behaal je ook gelijk je laatst nascholingsuur. 

Kennistoetsen Radiologie

De KNMT heeft kennistoetsen ontwikkeld waarmee je 1 KRT punt (staat gelijk aan 1 scholingsuur) verdient. Het certificaat van de kennistoets kan je na afronding downloaden en printen. Bewaar het certificaat in het KEW dossier, zodat je aan kunt tonen dat je aan de scholingsnorm voor radiologie voldoet.

Naar de kennistoetsen Radiologie 

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor tandartsen die meer dan 5 jaar geleden hun tandartsdiploma of diploma stralingshygiëne 5 A/M hebben gehaald.

Mondhygiënisten

Ook voor mondhygiënisten geldt, dat als zij röntgenfoto’s maken in opdracht van de tandarts, zij 1 uur per 5 jaar nascholing op dit gebied moeten volgen. Het certificaat van deze cursus geldt niet als certificaat voor hen die meedoen aan het experiment tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist. Daarvoor moet de 4 jarig opgeleide mondhygiënist de opleiding Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming tandheelkunde volgen. 
Mondhygiënisten die in de afgelopen jaren de cursus 5 A/M hebben gevolgd en daar een certificaat van hebben kunnen volstaan met de opfriscursus Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming tandheelkunde (basis). Zij kunnen via de KNMT Academy deze opfriscursus volgen. Als zij in dienst zijn van de tandarts die KNMT lid is, dan geldt de cursusprijs conform die voor tandartsleden. Zo niet, dan kun je je aanmelden als niet KNMT lid en betaal je het niet-leden tarief. KRM punten dienen zelf aangevraagd te worden door het uploaden van certificaat in het KRM register.

Mondhygiënisten die een 2 of 3 jarige opleiding hebben gevolgd en 4 jarig opgeleide mondhygiënisten die niet aan het experiment mee (gaan) doen kunnen de cursus stralingshygiëne/bescherming voor assistenten/mondhygiënisten volgen.

Vragen?

De KNMT Academy organiseert deze cursus in samenwerking met regio Holland Noord. 
Bij inhoudelijke vragen over deze cursus kan je contact opnemen met Erik van Groen: 06 - 50 29 03 01 / academy-hn@knmt.nl 

Vragen over data, locaties en planning kunt u stellen aan de KNMT Academy: academy@knmt.nl of 030 - 60 763 70


Docenten / Sprekers
NRG


Direct aanmeldenBekijk volledige cursus

Beoordelingen


Érg matigjes allemaal, veel geld voor geen nieuws en een spreker die mbt de tandheelkunde niet alles wist. Het is dat het papiertje verplicht is...
Drie uur lang luisteren is pittig. Weinig interactie en niet toepasbaar. Ook ontbreken tandheelkundige voorbeelden, waardoor het niet levendig is.
Er mocht iets meer nadruk liggen op de knmt richtlijn
Het is wat saai en erg theoretisch! Kan naar mijn idee wat leuker gepresenteerd worden. Erg monotoon!
onzinnig verplichte cursus, kan ook via internet. De kans dat iets misgaat met het huidige rontgen gebruik = 0,0035 procent: verwaarloosbaar klein dus
Prettige cursus en inderdaad wat nieuwe dingen opgestoken .
spreker niet altijd even duidelijk
goed aan de afgesproken tijd gehouden. Goed rekening gehouden met Corona.
Ik had verwacht meer met tijdsinstellingen te leren rekenen om mooie plaatjes te krijgen in dagelijkse praktijk
Heldere spreker
Heldere, duidelijke uitleg Direct toepasbaar Goede locatie