Beschrijving cursusDe laatste jaren zijn er in de endodontie veel nieuwe producten op de markt gebracht. Nieuwe nikkel-titanium (NiTi) roterende instrumenten, nieuwe vultechnieken en nieuwe inzichten vanuit de industrie. In de praktijk is het dan moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien.

 

In de tweedaagse cursus willen wij aandacht besteden aan bekende problemen die ons hoofdbrekens blijven bezorgen maar vooral zullen wij aandacht besteden aan alle nieuwe dingen die de endodontische behandeling kunnen ondersteunen, vergemakkelijken, maar soms ook nieuwe problemen kunnen introduceren. Zo heeft kanaalpreparatie met roterende NiTi een hoge vlucht genomen. Het gebruik van de NiTi instrumenten lijkt te resulteren in snellere kanaalpreparaties en volgens sommige onderzoeken in “ schonere” kanalen. Daartegenover staan nadelen als breuk van instrumenten en de kans op het optreden van kanaalwandafwijkingen. Mede door de populariteit van de NiTi-instrumenten groeide de interesse in de warme vultechnieken. Door de preparatievorm leken deze technieken bijzonder geschikt om de kanalen snel en efficiënt te vullen. En ook hier werd ons tijdswinst en een beter eindresultaat beloofd.

Hoe zit dat nu met al die nieuwe preparatie-, reinigings-, en vulmethoden? Hoe zit het met alle nieuwe apparatuur waaronder de nieuwe vijfde generatie electronische lengtebepalers?

Zijn er nieuwe manieren om de onverwachte problemen, zoals afgebroken instrumenten of perforatie, tijdens de wortelkanaalbehandeling efficiënt te lijf te gaan? Wat is het voordeel van het gebruik van EDTA?

In het praktische deel van de cursus zult u uitgebreid kunnen oefenen met verschillende roterende systemen ( Protaper Next, WaveOne Gold, OneShape) en de verschillende warme vultechnieken (warme verticale condensatie, spuitbare Gutta Percha, Thermafil. Daarnaast zult u het opzoeken van verborgen kanalen, het verwijderen van vulmateriaal en het verwijderen van afgebroken instrumenten kunnen oefenen met de nieuwste apparatuur.

 

Leerdoelen:

Na deze cursus:

Bent u op de hoogte van de moderne inzichten in het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling

Hebt u kennis gemaakt met het gebruik van de microscoop bij het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling en kunt u voor uzelf een afweging maken of dit voor u een meerwaarde geeft

Kunt u de oorzaken van post operatieve periapicale pathologie in verschillende specifieke gevallen benoemen

Weet u een goede behandelindicatie te stellen bij het niet genezen na een endodontische behandeling

Kunt u uw keuze voor verschillende vulmaterialen voor het wortelkanaal beargumenteren

Heeft u verschillende tips and trics aangereikt gekregen om complicaties tijdens de endodontische behandeling te voorkomen dan wel op te lossen

Kunt u een goede afweging maken of een endodontisch probleem opgelost kan worden met een revisie van de wortelkanaalbehandeling, met behulp van apicale chirurgie of dat toch beter gekoen kan worden voor extraktie.


Docenten / Sprekers
dr. Joerd van de Meer
drs. Machteld Siers


Direct aanmeldenBekijk volledige cursus