Beschrijving cursus


Fysieke klachten komen binnen de tandheelkunde zeer veel voor. Zo'n 64-93% van de mondzorgprofessionals heeft musculoskeletale klachten. Het is voor tandartsen zelfs de meest voorkomende reden om vervroegd te stoppen met werken. Als je je werk doet met pijn, gaat dit ten koste van je energie, je welzijn én de kwaliteit. Er is echter vaak veel aan te doen, maar je moet wel weten hoe. En bij voorkeur voordat je klachten krijgt. Om gezonder te gaan werken moet er gekeken worden naar de werkorganisatie, de werktechniek en -houding. Daarnaast zijn er soms hulpmiddelen nodig. Om dit allemaal op elkaar af te stemmen, moet je precies weten wat je doet. 

In deze cursus worden allereerst de meest voorkomende klachten besproken, met de betreffende risicofactoren. Vervolgens wordt de cursist op een praktische manier stap voor stap begeleid naar het innemen van een gezonde werkhouding en het werken met een goede werktechniek. Dit wordt door de hele training ondersteund met beeldmateriaal. Aan het einde van de module krijgt de cursist kort (onafhankelijk) advies over de zin en onzin van diverse hulpmiddelen.

Leerdoelen:

Na het doen van deze cursus:

  • Heb ik basiskennis van veel voorkomende klachten bij mondzorgverleners
  • Ben ik me bewust van mijn werkhouding en – techniek
  • Kan ik ongunstig houdings- en bewegingsgedrag bij mezelf herkennen
  • Heb ik concrete informatie en kennis waarmee ik kan starten met werken in een gunstige houding en met goede techniek
  • Weet ik over de voor- en nadelen van diverse hulpmiddelen en accessoires en heb ik handvatten die ik kan gebruiken bij aankoop

Direct aanmeldenBekijk volledige cursus