Beschrijving cursus


Informatie

Binnen de mondzorg worden antibiotica gebruikt voor indicaties zoals endocarditisprofylaxe. Maar welke patiënten zijn gebaat bij endocarditisprofylaxe? En wanneer geef je een behandeling met antibiotica? Wat zeggen de richtlijnen? En bij welke indicaties binnen de mondzorg kunnen antibiotica nog meer dienstig zijn? Deze cursus gaat op dergelijke vragen in.  

Ook is er aandacht voor de diverse groepen antibiotica die er zijn. Het accent ligt daarbij op de antibiotica die vaak worden gebruikt in de mondzorg. Verder krijgt u informatie over welke antibiotica kunnen dienen als alternatief als u niet uitkomt met de eerste keustherapie, bijvoorbeeld als een patiënt allergisch is of zwanger is.

Dan is er nog de zorg over de toenemende mate van resistentie bij bacteriën tegen antibiotica. Hoe kunnen bacteriën resistentie ontwikkelen? Hoe kunt u het gebruik van antibiotica zodanig vormgeven dat resistentie zo veel mogelijk beperkt blijft?

Tot slot wordt nog ingegaan op interacties tussen antibiotica en de overige medicatie die patiënten gebruiken.

 

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • Weet u wanneer we een middel ‘antibacterieel’ of ‘desinfecterend’ noemen
  • Weet u voor welke indicaties antibiotica binnen de mondzorg worden gebruikt
  • Weet u het verschil in betekenis van de termen ‘overgevoeligheid’ en ‘allergie’
  • Weet u globaal welke typen antibiotica er zijn en hoe bacteriën resistentie kunnen ontwikkelen
  • Weet u hoe u kunt bijdragen aan terughoudend gebruik van antibiotica om resistentie zoveel mogelijk binnen de perken te houden
  • Weet u welke interacties er kunnen zijn tussen antibiotica, gebruikt in de mondzorg, en de overige medicatie die een patiënt gebruikt

Direct aanmeldenBekijk volledige cursus