“Wen er maar alvast aan”

“Richt je steeds op één ding”
18 August 2020
De wereld is mijn leerschool
1 October 2020

Welke coronamaatregelen er ook gelden, het bijhouden van bij- en nascholing blijft belangrijk. Dat stelt Nelleke Menzel-de Groot, voorzitter van het KRT. We komen weer langzaam uit de intelligente lockdown en ooit is deze pandemie voorbij. Wie ondertussen online of live aan zijn of haar deskundigheid heeft gewerkt , komt sterker uit de crisis. Zeker omdat de Wet BIG II vroeg of laat wordt ingevoerd. Vooral jonge tandartsen weten nu al zeker dat ze met wettelijk verplichte bij- en nascholing te maken krijgen.

“De Wet BIG II komt er, zoveel is zeker. Wie bij de invoering ervan in schoenendozen, bureaulades en oude mailboxen op zoek moet naar alle bewijsvoering van bij- en nascholing, kost dat een hoop gedoe, tijd en ergernis. Het is voor elke tandarts fijn om alvast voorbereid te zijn op de toekomst en met één druk op de knop alle bij- en nascholing aan te tonen.”

Letterlijk in de artseneed

“Het doet me goed dat veel tandartsen echt heel bewust hun deskundigheid bevorderen, zoals dat letterlijk in de artseneed staat. En dat ze zelfs in het coronatijdperk hun best doen om online of live bij- of nascholing te volgen. Iedereen heeft baat bij permanente educatie: de individuele tandarts, onze hele beroepsgroep én de patiënt. Dat is mijn overtuiging. Wat ik regelmatig van tandartsen hoor, is dat ze het prettig vinden dat ze bij ons een volledig en actueel overzicht van het scholingsaanbod vinden. Je kunt ook persoonlijke e-mailnotificaties instellen, zodat je direct bericht krijgen wanneer er relevante nieuwe cursussen of congressen zijn.”

Eenvoudig via een app

“Meer dan 5.000 tandartsen staan al in ons systeem. Zij zien in één oogopslag waar ze staan met hun cursussen, binnen- en buitenlandse congressen, intercollegiale overleggen, visitaties en patiëntenenquêtes. Dat persoonlijke dossier kunnen ze overal online inzien. Scholing vinden of toevoegen gaat in een handomdraai, ook eenvoudig via een app. Voor tandarts-specialisten geldt de registratie via het KRT bovendien als bewijsvoering voor herregistratie. Wie scholing met papierwerk moet bewijzen, is veel tijd en kosten kwijt aan een accountantsverklaring.”

Straks meteen een voorsprong

“Dat het KRT bij- en nascholing bij de voordeur erkent, geeft aangesloten tandartsen zekerheid. Zij kunnen vertrouwen op de kwaliteit van het scholingsaanbod. Het KRT kijkt zorgvuldig naar de onderwerpen, de opleiders en de urenberekening, zodat ieders overzicht nergens discussie oplevert. Een beetje streng zijn heeft als bijkomend voordeel dat het opleiders en andere aanbieders prikkelt om de kwaliteit van het aanbod steeds te verbeteren. En bij het KRT lopen we vooruit op de Wet BIG II, omdat we via ons registratiesysteem nu al de inhoud van de scholing ter beoordeling kunnen voorleggen aan inhoudsdeskundigen. Dat geeft bij ons aangesloten tandartsen straks meteen een voorsprong als de overheid eisen gaat stellen aan het aanbod.”

Juist jonge tandartsen

“Dat vooral jonge collega’s druk zijn met alles wat er in het begin van hun carrière komt kijken, snap ik best. Toch zou ik juist deze jonge tandartsen willen oproepen zich via het KRT te registreren. Dat kan tegenwoordig al tijdens hun studie, vanaf de masterfase tandheelkunde. De ervaring leert dat als je vroeg vertrouwd raakt met bij- en nascholing, je dat makkelijker tot een gewoonte ontwikkelt. Het overzichtelijk zien van je punten en het actuele en gevarieerde scholingsaanbod stimuleert ook om meer te leren. Bovendien: juist voor jonge tandartsen wordt een groot deel van hun loopbaan wettelijk verplichte bij- en nascholing een feit. Wen er maar alvast aan, zou ik zeggen. En profiteer ervan om straks, na corona en mét de nieuwe wetgeving, alle bewijsvoering onder één knop te hebben.”

Tekst: Marnix Simonis / Fotografie: Joni Israeli

Een KRT-account is gratis voor master studenten tandheelkunde.