Beschrijving cursus


De preparatie van wortelkanalen is doelmatig, efficiënter en veiliger door het gebruik van nikkeltitaniuminstrumenten. Deze instrumenten worden tegenwoordig gehanteerd in specifiek aangedreven hoekstukken. De bewegingen kunnen schavend, vijlend of roterend zijn.

De volledige reiniging van het pulpastelsel schept de voorwaarde voor het kunnen aanbrengen van een goed sluitende wortelkanaalvulling. Dat is de basis voor een duurzame restauratie van het betreffende element.

De wortelkanaalpreparatie speelt hierin een cruciale rol. Het prepareren van wortelkanalen heeft immers als doel ruimte te creëren voor het diep apicaalwaarts plaatsen van een irrigatiesysteem en daarmee de reiniging van het kanaal. Met de preparatie wordt bovendien een vorm gecreëerd die met de huidige vultechnieken volledig kan worden gevuld. Bij de vormgeving wordt zo min mogelijk dentine opgeofferd om verdere verzwakking van het element te voorkomen en langdurig succes te waarborgen.

De specifieke klinische toepassing van de prepareer- en reinigingsmethodieken zal uitgebreid worden besproken en geoefend in deze eendaagse hands-on cursus. Het accent zal liggen op de toepassing ervan bij de endodontische opening, de anatomie en het apicale glijtraject.

In deze compacte cursus leert u om voorspelbaar goede resultaten te behalen en te voorkomen dat de instrumenten breken bij de wortelkanaalpreparatie. Met veel vertrouwen, comfort en plezier kunt u de biomechanische preparatie direct toepassen in uw praktijk.


Docenten / Sprekers
MICHAËL SMULDERS tandarts

Na mijn afstuderen ben ik tot 1990 werkzaam geweest in Binningen, Zwitserland. In deze praktijk ben ik opgeleid in de algemene tandheelkunde. Sindsdien heb ik cursussen en live-demonstraties gegeven voor het CEREC systeem.

Tijdens een congres in 2004 leerde ik dat de voordelen van een behandelmicroscoop, als licht en vergroting, niet alleen voor de endodontie gelden maar ook voor het type werk dat ik doe: de algemene praktijk. Ik heb mij gespecialiseerd in het gebruik van de microscoop in de conserverende- en restauratieve tandheelkunde en ik geef lezingen en trainingen over het gebruik van de microscoop in de algemene praktijk.WALTER VAN DRIEL tandarts - endodontoloog

Na mijn afstuderen ben ik medewerker geweest van de vakgroep cariologie en endodontologie bij de Universiteit van Amsterdam. In die tijd heb ik mij kunnen specialiseren in de endodontologie en ben ik opgeleid tot docent. Mijn passie voor het praktische onderwijs is hier gevormd.

Ik heb 25 jaar ervaring in het geven van onderwijs aan tandartsen en tandarts-specialisten. Ik doe dat altijd met heel veel plezier en inzet. Hierdoor heb ik veel collega’s leren kennen en ik beschouw het als een groot voorrecht om hen verder te mogen helpen in de hedendaagse endodontie.


Direct aanmeldenBekijk volledige cursus

Beoordelingen


Goede cursus! In de toekomst kan er wellicht gebruik gemaakt worden van fantoomhoofden zodat de endo start goed geoefend kan worden. Ook zou het fijn zijn als er meer tijd besteed wordt aan het oefenen op meerdere elementen.
Ik had graag nog iets meer praktisch willen oefenen.
Altijd super georganiseerd bij CIDE
Super leuke en leerzame cursus gehad. Het enthousiasme van Walter en Michael is aanstekelijk en heb nu al zin in mijn eerste endo met microscoop. Als ik een klein puntje van kritiek mag zeggen, is nog duidelijker in de cursus beschrijving zetten dat