Collegiaal advies header

Collegiaal advies

Collegiaal advies 

helpt je vooruit!

Waarderend adviseren is een vorm van visitatie, het levert een collegiaal advies op en valt onder reflectie. Met behulp van het format kun je op een prettige manier samen met collega’s elkaar helpen in je professionele ontwikkeling. Het model is door het KRT ontwikkeld en zo opgezet dat het jou als tandarts vooruit helpt. Lees de instructie en download vragenlijst + rapport onderaan deze pagina.
 

"Het kost wel tijd, maar dat is het waard"

“Het heeft me veel meer zelfvertrouwen gegeven.”

Dit levert een collegiaal advies op:

  • Van een afstand naar jezelf kijken als tandarts
  • Ontdekken van nieuwe mogelijkheden
  • Andere perspectieven en inzichten voor je werk
  • Inzicht in je sterke punten
  • Ideeën voor professionalisering

Hoe werkt het?

De organisatie van een collegiaal advies is zoals een visitatie, je spreekt met 3 collega’s af. In roulatie ga je bij elkaar op bezoek, dat kan fysiek en/of online. De tandarts die bezocht wordt ontvangt advies, de tandartsen die op bezoek gaan geven advies. Je kunt de poel met tandartsen ook groter maken, bijvoorbeeld met je IQual-groep, dat geeft meer mogelijkheden voor roulatie.

Onderzoeken ‘wat er goed gaat’ vormt bij Waarderend adviseren het uitgangspunt voor het gesprek. In het gesprek probeert de adviseur helder te krijgen: ‘wat is het ideaal?’. Na afloop van het gesprek maken de adviseurs een collegiaal advies op. Daarin denken de adviseurs mee in ‘wat is er nodig?’ voor het bereiken van je ideaal. Als tandarts kun je met behulp van het collegiaal advies voor jezelf bedenken ‘wat wordt mijn eerste stap?’ op weg naar jouw ideaal.

KRT-punten

De tijdsbesteding voor de tandarts en de adviseurs is circa 6 uur. Het is een vorm van visitatie en valt onder reflectie. Upload het (digitaal) ondertekende voorblad van het Collegiaal advies via je KRT account onder visitatie of visiteur. Geef daarbij op hoeveel tijd je eraan hebt besteed. Je ontvangt KRT punten voor visitatie of visiteur in de categorie reflectie.

 

Appreciative Inquiry (bron)

Waarderend adviseren is gebaseerd op de therorie van ‘waarderend onderzoeken’, die haar oorsprong vindt in de jaren 80 in de Verenigde Staten. David Cooperrider is de grondlegger. Hij promoveerde bij Suresh Srivastva en deed daarvoor onderzoek bij een ziekenhuis over organisatieontwikkeling. Voor dit onderzoek nodigde hij medewerkers uit om te vertellen wat er niet goed ging. Hij merkte dat er heel weinig animo was voor deze feedbacksessies. Dat was natuurlijk lastig, hoe zou hij anders aan informatie moeten komen? Srivastva gaf hem de suggestie deze feedbacksessies een ander onderwerp te geven, namelijk: wat gaat er goed? Dat werkte. 

 

Het uitgangspunt “Wat gaat er goed”, is de basis geworden van de theorie van Appreciative Inquiry. Sinds de jaren 80 is Appreciative Inquiry uitgegroeid tot een uitgebreide theorie, filosofie en methode, compleet met fasenmodel en principes. Hierbij hoort ook een internationale community die één keer in de twee à drie jaar een conferentie houdt. Er zijn nog steeds onderzoekers die promoveren op Appreciative Inquiry of aanverwante theorieën. De methode en filosofie wordt nog steeds uitgebreid en geïnnoveerd en wordt veel gebruikt in het onderwijs en bij veranderkundige interventies in organisaties. Wil je meer weten? Lees dan het boek Waarderend veranderen van Saskia Tjepkema en Luc Verheijen (2015).