Instructie collegiaal advies

Aanwijzingen voor de tandarts
Je wilt een collegiaal advies van je collega’s. Daarvoor nodig je twee BIG-geregistreerde tandartsen uit om jou te adviseren.
Stappen
Vragenlijst (± 2 uur)
Download de vragenlijst en vul die in. Voeg onderdelen of onderwerpen toe die je mist. Mail de ingevulde vragenlijst aan de twee BIG-geregistreerde collega-tandartsen (adviseurs)
Bezoek (± 3 uur)
Nodig de adviseurs uit voor een bezoek aan jouw praktijk en geef een rondleiding. Dat mag via een online verbinding.
Collegiaal advies (± 1 uur)
Na afloop van het gesprek ontvang je een advies van je collega’s. Bestudeer het collegiale advies en vul het aan met wat je gaat doen.
Onderdelen gesprek
- De ingevulde vragenlijst met de acht onderwerpen wordt tijdens het bezoek gebruikt als leidraad voor het gesprek.
- Noem de onderwerpen waar je graag meer of minder tijd aan wilt besteden.
- Geef inzage in 10 patiëntendossiers, bespreek er 2.
- Kies uit de 10 patiëntendossiers 2 zorgplannen en behandelplannen om te bespreken.
- Kies 2 taakgebieden uit om nader op in te gaan. De adviseurs kunnen daarop verdiepende vragen stellen. Jij kunt de adviseurs vragen om aanwijzingen en/of tips.
Het gesprek
Het is een gelijkwaardig gesprek, het doel is om inzichten op te doen. Dat is de educatieve waarde. Hoe beter je weet wat je graag wilt bespreken, hoe meer het gesprek je oplevert. Informeer de adviseurs daar vooraf over, zodat zij zich erop kunnen voorbereiden om jou daarbij te helpen.
Geef je collega’s een zo goed mogelijk beeld van hoe jij werkt. Laat de faciliteiten zien waarmee je werkt. Het verklaart mogelijk waarom een bepaalde werkwijze wordt gevolgd. Die context is belangrijk. Dat geldt ook voor inzage in de patiëntendossiers, behandelplannen en zorgplannen.
Collegiaal advies
Na afloop van het bezoek ontvang je een collegiaal advies dat erop gericht is om je te helpen bij het bereiken van je ideaal. Op de laatste pagina van het advies is ruimte voor je eigen aantekeningen. Noteer daar wat goed ging tijdens het gesprek. Tenslotte sluit je de cirkel door te noteren wat je gaat doen om je ideaal te bereiken. Wat wordt je eerste stap?
Vertrouwelijk
Adviseurs hebben een vertrouwenspositie ten opzichte van jou als tandarts. Alle informatie die zij van jou verkrijgen, door de antwoorden in de vragenlijst en mondeling tijdens het gesprek, wordt vertrouwelijk behandeld en niet met anderen gedeeld. Een maand na het verstrekken van het collegiaal advies worden de adviseurs geacht om verkregen info te vernietigen.
Aanwijzingen voor de adviseur
Je wordt door een collega uitgenodigd om een collegiaal advies te geven. Je bent op dat moment adviseur. Volg de aanwijzingen en tips op deze pagina voor Waarderend adviseren.
Stappen
- Bestudeer de ingevulde vragenlijst van de tandarts en bereid samen met de 2e adviseur het gesprek voor (± 1,5 uur)
- Bezoek de tandarts in de praktijk (of online) en voer een gesprek (± 3 uur)
- Schrijf samen met de 2e adviseur een collegiaal advies voor de tandarts (± 1,5 uur)
Onderdelen gesprek
- Gebruik de ingevulde vragenlijst met de acht onderwerpen als leidraad voor het gesprek.
- Maak voor jezelf aantekeningen in de vragenlijst.
- Vraag de tandarts om inzage in 10 patiëntendossiers, bespreek er 2.
- Bespreek uit de 10 patiëntendossiers 2 zorgplannen en behandelplannen.
- De tandarts kiest 2 taakgebieden uit om nader op in te gaan, stelt daarop verdiepende vragen.
Waarderend gesprek
Tijdens het gesprek is luisteren, samenvatten en doorvragen het belangrijkste. Vraag naar specifieke onderwerpen die de tandarts wil bespreken. Dat kunnen ook andere onderwerpen zijn dan die in de vragenlijst. Belangrijk:
- Zorg ervoor dat de tandarts zich op zijn gemak voelt.
- Creëer een veilige sfeer.
- Laat je persoonlijke voorkeuren niet sturend zijn voor je vragen en feedback.
- Blijf zo dicht mogelijk bij de werkwijze en het ideaal van de tandarts.
Een waarderend gesprek voeren doe je vanuit een objectieve onderzoekende houding. Dat betekent dat je je eigen mening over wat goed is even buiten beschouwing laat. Het is normaal om al snel een mening of oordeel te hebben, ook als je ‘waardenvrij’ probeert te luisteren. Hou tijdens het gesprek die gedachten bij jezelf. Onderzoek het ideaal en hetgeen de tandarts nodig heeft om zijn eigen ideaal te bereiken. Ga ervan uit dat de persoon met wie je praat de tandheelkundige zorg wil optimaliseren. Benader vanuit dat positieve uitgangspunt je collega met wie je in gesprek bent.
Waarderende vragen
Waarderende vragen zijn positieve, onderzoekende vragen. Vaak als je naar positieve ervaringen vraagt, zeggen mensen ook “ja, maar het gaat niet altijd zo goed hoor, want toen en toen…”. Dat geeft niet, je krijgt een completer beeld. Door positieve vragen te stellen wordt de sfeer positiever en vertrouwder. Het bedenken en stellen van waarderende vragen heeft soms oefening nodig. Hieronder staan enkele voorbeelden:
- Wat vind je belangrijk?
- Wat is je wens?
- Waar wil je meer van?
- Wat heeft je in het verleden geholpen?
- Wanneer was je in eenzelfde soort situatie en hoe ben je daar goed doorheen gekomen? Wat heb je toen zelf gedaan?
- Wanneer heb je succes ervaren? Welke kwaliteiten zette je toen in?
- Wat was vandaag een hoogtepunt voor jou?
- Hoe ziet jouw ideale situatie eruit?
- Stel, we zijn een jaar verder, en het is zoals je het wil, hoe ziet dat er dan uit? Wat doe je dan?
- Welke kleine stapjes kun je zetten om je wens te bereiken? Wat kun je vandaag of morgen al doen?
- Wat heb je al in huis om je wens te bereiken, en wat heb je nog nodig?
- Wie kan je helpen? Hoe kan ik jou helpen?

Verhelderende vragen
Verhelderende vragen zijn bedoeld om meer inzicht te krijgen, of om de ander te helpen de eigen gedachtegang te verduidelijken. Voorbeelden van verhelderende vragen zijn:
- Kun je wat meer vertellen over wat je precies bedoelt met...?
- Wat zou volgens jou het ideale resultaat zijn als alles precies ging zoals jij zou willen?
- Welke factoren spelen voor jou een rol in het maken van die keuze?
- Wat betekent dit voor jou op de lange termijn?
- Hoe zou je dit aanpakken als er geen beperkingen waren?
Collegiaal advies
Tijdens het gesprek geef je nog geen adviezen, dat doe je na afloop. Samen met de 2e adviseur zet je dat op papier. Je kunt hiervoor gebruik maken van het format ‘Collegiaal advies’. Dat helpt je te noteren wat je in positieve zin is opgevallen bij de tandarts en om je advies te focussen op wat de tandarts nodig heeft om zijn/ haar ideaal te verwezenlijken.
- Download het format voor ‘Collegiaal advies’.
- Bij de acht onderwerpen noteer je samen met de 2e adviseur wat goed gaat bij de tandarts. Vervolgens geven jullie samen een collegiaal advies dat de tandarts kan helpen bij het realiseren van zijn/ haar ideaal voor de beroepsbeoefening.
- Het collegiaal advies stuur je na afstemming met de 2e adviseur op aan de tandarts.
Vertrouwelijk
Adviseurs hebben een vertrouwenspositie ten opzichte van de tandarts. Alle informatie die je van de tandarts krijgt, door de antwoorden in de vragenlijst en mondeling tijdens het gesprek, wordt vertrouwelijk behandeld en niet met andere personen gedeeld. Een maand na het verstrekken van het collegiaal advies vernietig je alle ontvangen informatie.