Wat is een mondhygiënist?mondhygienist is gespecialiseerd in het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen

Een mondhygiënist heeft een vierjarige HBO-opleiding gevolgd en is gespecialiseerd in het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Mondhygiënisten werken samen met tandartsen. Dit kan zijn in een groepspraktijk, maar ook in een zelfstandige mondhygiënistenpraktijk. De mondhygiënist is rechtstreeks toegankelijk. Hij of zij is bevoegd om zelfstandig preventieve mondzorg te verlenen.

Behandeling

De mondhygiënist geeft voorlichting over mondgezondheid en de verschillende aandoeningen die in de mond voor kunnen komen en mondhygiëne-instructies voor het behouden en/of verkrijgen van een gezonde mond. Mondhygiënisten voeren daarnaast onder andere de volgende behandelingen uit: tandsteen en tandplak verwijderen, tandworteloppervlak reinigen onder het tandvlees, tanden polijsten, airpolishing en het aanbrengen van fluoride en sealant (laklaagje in kiezen). In opdracht van de tandarts kunnen mondhygiënisten ook verdoven, de allereerste (nieuwe) gaatjes behandelen en röntgenfoto’s maken.

Register mondhygiënisten

Mondhygiënisten die hun vak bijhouden staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM). Voor het behoud van registratie is werkervaring vereist  en volgen mondhygiënisten jaarlijks bij- en nascholing en ondernemen zij deskundigheidsbevorderende activiteiten.

Meer informatie

Raadpleeg op www.kiesKRM.nl het register van mondhygiënisten of ga naar www.allesoverhetgebit.nl voor uitgebreide informatie over mondhygiëne.

Zoek een mondhygiënist