Ik geloof echt in een leven lang leren

Commissieleden gezocht
12 April 2021
Drie tandartsen winnen € 500,- voor een cursus
5 February 2022

Na een bachelor en master Tandheelkunde combineert Vincent Donker zijn werk als tandarts met promotieonderzoek. Ondertussen vindt hij tijd om regelmatig binnen- en buitenlandse congressen te bezoeken. Als een moderne Archigenes wil hij elke dag leren om de toekomst van zijn vakgebied te ontdekken. Vooral op het terrein van implantologie en restauratieve tandheelkunde.

“Toen ik als scholier een dagje mocht meelopen met mijn eigen tandarts in Heerenveen, wist ik zeker dat ik voor dit vak wilde kiezen. De combinatie van een medisch beroep met ondernemerschap past heel goed bij mij. En het is geweldig om mensen hun lach terug te kunnen geven.”

Liefde voor het vak

“Tijdens mijn bachelor en master Tandheelkunde in Groningen werd ik in mijn keuze bevestigd. In commissies van de studievereniging T.M.F.V. Archigenes deelde ik met studiegenoten de liefde voor het vak. Als bestuurslid van die vereniging legde ik contacten met fabrikanten en leveranciers voor sponsoring van onze activiteiten en workshops en ons symposium. Dat leverde me ook een breed netwerk op en kennis van nieuwe ontwikkelingen en technologie in de tandheelkunde. Aan het einde van mijn studie vroeg mijn scriptiebegeleider me om promotieonderzoek te doen. Omdat ik ook graag veel aan de stoel wilde staan, heb ik daar wel een tijdje over getwijfeld. Totdat ik op een congres gepromoveerde collega-tandartsen sprak die me aanspoorden om die mooie kans meteen aan te grijpen.”

Virtuele operaties

“Ik heb het geluk dat drie gerenommeerde hoogleraren me als promotoren begeleiden. Het onderwerp is razend interessant. Ik wil wetenschappelijk onderzoeken of het gebruik van een digitale workflow binnen implantologie voordelen brengt. Of het sneller en efficiënter werkt en een fraai eindresultaat oplevert. Die digitale ontwikkeling is een revolutie in het vak. Met de combinatie van een CBCT-scan en een mondscan kunnen we operaties virtueel plannen en voorbereiden. De behandeling zelf kan dan in één dag, met meer voorspelbaarheid van het uiteindelijke resultaat. We zitten nu op een kantelpunt, waarbij deze technologie via early adopters zijn weg vindt naar een breder gebruik.”

Onverwachte oplossingen

“Naast mijn promotieonderzoek werk ik als tandarts. Eerst bij Tandartspraktijk Polder in Emmeloord, waar ik met de dagelijkse praktijk van implantologie en digitale tandheelkunde kennismaakte. Omdat het reizen vanuit Groningen veel tijd kostte, ben ik hier in de stad aan de slag gegaan bij kai&tibo. Een algemene praktijk waar bevlogen jonge tandartsen werken. De combinatie met mijn onderzoek binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen zorgt dat ik een heel breed beeld krijg. Wat ik in de theorie zie, kan ik toetsen aan de dagelijkse praktijk. En in de dagelijkse praktijk ontdek ik handigheden en oplossingen die je niet uit de boeken kan halen. Daarbij heb ik altijd de verdieping gezocht op cursussen en congressen. Al voor mijn afstuderen had ik er zo’n twintig bezocht, in binnen- en buitenland. Dat blijf ik doen. Ik geloof echt in een leven lang leren.”

Automatische puntentelling

“Bij dat levenslang leren hoort wat mij betreft ook een registratie bij het KRT. Ik heb me ingeschreven zodra het KRT studentenregistraties introduceerde. Het is voor mij ideaal om altijd een compleet en actueel overzicht te hebben van mijn bij- en nascholing. Zeker met mijn drukke schema. Het afgelopen anderhalf jaar tel ik ruim 125 uur aan scholing. Ik heb er geen omkijken naar: zodra ik me ergens voor inschrijf, volgt de puntentelling automatisch. Fijn, want administratieve last hebben we in dit vak genoeg. Net als de naamgever van mijn studievereniging, een vooruitstrevende Romeinse chirurg en tandarts uit de eerste eeuw van onze jaartelling, wil ik de rest van mijn leven blijven leren en helpen het vak te ontwikkelen. Ik wil me verder bekwamen in implantologie en restauratieve tandheelkunde. Vooral door alle digitale ontwikkelingen blijf ik nieuwsgierig naar de toekomst van deze disciplines.”

Tekst: Marnix Simonis / Fotografie: Joni Israeli

Een KRT-account is gratis voor master studenten tandheelkunde.