De doelstelling van registratie is om de deskundigheid van mondzorgprofessionals te vergroten door permanente educatie (PE).
In deze handleiding leggen we beknopt uit hoe je een cursus kunt registreren voor de toekenning van scholingspunten en hoe je de presentie van je cursisten kunt opgeven. Door deel te nemen vergroot je je service en weten jouw cursisten vooraf dat zij geen scholingspunten mislopen. We maken het je graag zo makkelijk mogelijk.
Klik op een van onderstaande onderwerpen om snel naar de voor jou relevante pagina te springen.
Instellingen beheren
Presentie invoeren
Teruggestuurde activiteit
Cursus aanmelden
Tarieven
Account maken
Instellingen beheren
Als je inlogt in jouw account in PE-Online, vind je al jouw persoonlijke informatie onder [Instituutgegevens]:
• Contactgegevens
• Bedrijfslogo
• Website organisatie
• Contactpersoon
• Instellingen:
Aan-/uitzetten herinnering bij verlopen accreditatie
Cursusaanmeldformulier
Frequentie meldingen
Let op! Zorg ervoor dat de contactpersoon en diens contactgegevens actueel zijn. Dit kunnen wij niet voor je wijzigen, dat kun je alleen zelf doen bij [Instituutgegevens].
Presentie invoeren
Je kunt eenvoudig presentiegegevens invoeren, bekijken en verwijderen. Presenties zijn in één keer als lijst én per individuele deelnemer te verwerken. Je hebt hiervoor alleen de BIG-nummers of registratienummers van jouw cursisten nodig. Zorg ervoor dat je deze registratienummers al opvraagt als cursisten zich voor je aanbod inschrijven..
Let op! In Excel valt soms de eerste 0 (nul) weg. Typ dan een apostrof (‘) voor het cijfer.
Presentie verwerken
1. Ga naar [Presentie] en klik op [Toevoegen presentie]
2. Kies het betreffende ID-nummer en selecteer de datum waarvoor je de presentie wilt invoeren.
3. Doorloop de vragen in het menu. Wanneer jouw bijeenkomst niet is doorgegaan of wanneer er geen geregistreerde deelnemers aanwezig waren, dan kun je dat hier opgeven.
4. Klik op [Klik hier om lijst met BIG/KRM-nummers te importeren]
5. Kopieer en plak vanuit Excel de registratienummers van de cursisten die aanwezig waren in het venster. Je kunt ook kopiëren vanuit Word-, .txt- of .rtf-bestanden.
Let op! Cursisten zonder registratie filtert het systeem er automatisch uit. Alleen presenties van deelnemers via NVMKA, KRM, KRT, KRTP en NVvO worden opgeslagen.
Presenties bij e-learning
Het opgeven van deelname aan e-learning werkt zoals hierboven is beschreven. Voordat je de presentie invoert, geef je eerst de datum op wanneer de e-learning is afgerond.
Presentieverwerking per persoon
1. Plaats eerst een # in het lege veld voor zoeken op registratienummer
2. Voer zonder spatie het 11-cijferige BIG-nummer of een andere registratienummer in
3. Wacht tot de corresponderende naam in het venster verschijnt
4. Klik op [Toevoegen]
Let op! Verschijnt er een witte balk onder het invulvenster? Dan is de deelnemer niet in het register gevonden. Mogelijk is het nummer onjuist of is de deelnemer niet geregistreerd.
Geannuleerde cursus of geen geregistreerde deelnemers?
Zolang je geen presentie hebt ingevoerd, ontvang je herinneringen vanuit het systeem. Geef het ook op als jouw bijeenkomst niet doorging. Ga dan naar [Presentie], klik op [Toevoegen presentie] en volg de aanwijzingen op het scherm om de reden op te geven.
Presentiegegevens zoeken, toevoegen of verwijderen
Als je een vraag krijgt over een presentie of een fout hebt gemaakt bij de invoer van een presentie, dan kun je dit zelf herstellen. Voor zoeken ga naar [Presentie] en kies voor [Zoeken].
Voor verwijderen:
1. Klik op [Presentie] en daarna op [Verwerkte presenties]
2. Ga dan naar de betreffende presentielijst door op de naam of het ID-nummer van de
bij- of nascholing te klikken. Je kunt nu presenties toevoegen of verwijderen.
3. Klik op het [Prullenbakje] voor het verwijderen van één deelnemer of van een volledige
presentielijst. Ter controle vraagt het systeem om een reden voor de verwijdering op te
geven.
Teruggestuurde activiteit
Nadat je een activiteit hebt aangevraagd controleert het KRT of de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet. Als er iets ontbreekt, dan sturen wij de aanvraag terug. Daarvan krijg je een melding in je opleidersaccount in PE-online. Je ontvangt ook een e-mail dat je dit bericht ontvangen hebt.
In het bericht kun je zien waarom de aanvraag is teruggestuurd. Vervolgens kun je de aanvraag aanpassen en opnieuw versturen. Hieronder zie je een voorbeeldbericht over een cursusaanvraag waarbij het dagprogramma onvolledig is.
Onderaan het bericht staat een link waarmee je direct naar de cursus in kwestie gaat.
Om de aanvraag aan te passen, klik je nog een keer op [Aanvraag indienen]. Loop dan weer door de stappen van de wizard. De gegevens die je de eerste keer hebt ingevuld, staan er nog.
Ben je beland bij de gegevens die werden genoemd als reden voor het terugsturen, dan kun je die aanpassen. In het voorbeeld ging het om een onvolledige beschrijving van het dagprogramma, dus die breiden we uit. Zie hieronder.
Vervolgens stuur je de aanvraag opnieuw op door op de knop [Verstuur] te klikken.
Cursus aanmelden
Als je een account hebt, dan kun je jouw cursus invoeren en daarmee de toekenning van scholingspunten aanvragen. PE-online is een algemeen systeem dat veel verschillende beroepsgroepen gebruiken. In het systeem komen de termen ‘erkenning’ en ‘accreditatie’ beide voor. Ze betekenen hier hetzelfde.
Ga naar [Cursusbeheer] links bovenin in de menubalk en klik op [Accreditatieaanvraag indienen]. Je komt in het scherm ‘Wizard aanvraag accreditatie’. Voor een toelichting bij een veld klik je op het vraagteken [?]. Doorloop de wizard door alle velden in te vullen en vervolgens bovenin het scherm op de knop ‘volgende’ te klikken.
• Lees de toelichting op de symbolen en het gebruik van het menu.
• Selecteer bij Cursus de optie [Nieuwe cursus].
• Kies de kwaliteitsregisters waarbinnen je een aanvraag wilt doen: NVMKA, KRM, KRT, KRTP, NVvO.
• Je kunt gegevens van een vorige aanvraag kopiëren als je een cursus al eerder hebt aangemeld.
• Bepaal het cursustype door de vragen te beantwoorden.
Je kunt een cursus in de vorm van een e-learning aanbieden als die op elk moment online te volgen is. Een webinar (live online training) kun je als een reguliere cursus opgeven.
Punten voor totaal: de meeste cursussen zijn alleen in hun geheel te volgen. Ook als er meerdere cursusdagen zijn, noemen we dit één bijeenkomst. De presentie is alleen na afloop op te geven. Let op: als er meerdere bijeenkomsten voor Kwaliteitsregisters in de mondzorg zijn en een cursist volgt ze niet allemaal, dan vervalt de registratie van PE-punten voor die persoon.
Punten per bijeenkomst: een cursus kan uit verschillende onderdelen (bijeenkomsten) bestaan, die cursisten apart apart kunnen bezoeken en waarbij de presentie ook apart wordt geregistreerd en opgegeven. In dat geval kan een cursist die één bijeenkomst volgt wel PE-punten ontvangen.
Modules: bij e-learning kun je meerdere modules opgeven. Dit werkt hetzelfde als punten per bijeenkomst. Per module kun je presenties invoeren.
• Vul de uitvoeringsdata en de cursusgegevens in. Een cursus (bijeenkomst) kan binnen een jaar meerdere keren worden herhaald. Dit heeft geen invloed op het tarief. Na goedkeuring kun je (binnen de erkenningsperiode) ook nog uitvoeringsdata toevoegen. Je hoeft dus niet alles vooruit te plannen.
Toevoegen uitvoering:
– Klik op het ID-nummer
– Kies uitvoeringsgegevens
– Kies uitvoeringen beheren
– Kies uitvoeringen toevoegen
– Vul veld datum in (overige velden zijn niet verplicht)
– Kies bevestigen
– Kies opslaan
Let op! PE-online maakt gebruik van Pop-up vensters. Pas je browservoorkeuren aan als de wizard voor [Erkennen scholing] niet op je scherm verschijnt.
Tarieven
Tarieven per 2024 (ex. btw)
1 jaar erkenning: € 154,- per activiteit
3 jaar erkenning: € 308,- per activiteit
Toelichting tarieven
De bijdrage geldt per aanvraag en is exclusief btw. Het aantal cursisten en het aantal herhalingen van de activiteit per erkenningsperiode is niet van belang. Gedurende een erkenningsperiode kun je naar wens uitvoeringsdata toevoegen. Het KRT gaat ervan uit dat een activiteit na verloop van tijd kan wijzigen. Als je jouw cursus na 1 of 3 jaar opnieuw aanmeldt, berekenen we daarom opnieuw de netto scholingstijd en beoordelen we of de activiteit nog steeds tandheelkundig relevant is.
Let op! De korting voor non-profitinstellingen is vervallen.
Account maken
Als je voor het eerst een cursus wilt registreren in PE-online, dan heb je een account en autorisatie nodig.
Stap 1 Maak een opleidersaccount aan in PE-online
• Ga naar https://www.pe-online.org/edu en klik op [Heb je nog geen inloggegevens? Vraag dan hier je eigen account aan]
Na het invoeren van je gegevens ontvang je per mail de gegevens van jouw account bij PE-online. Daarmee kun je autorisatie aanvragen bij alle registers die gebruikmaken van PE-online. In dit geval “Kwaliteitsregisters in de mondzorg”.
Stap 2 Meld je aan als opleider
• Log in als opleider, ga naar [Autorisatie] en klik op [Autorisatie aanvragen]
• Kies in de lijst voor [Kwaliteitsregisters in de mondzorg]
• Kies uw type organisatie
PE-online
Het registreren van scholing en presentie gebeurt via PE-online. Dat is een standaard applicatie om snel, eenvoudig en efficiënt het proces van permanente educatie te beheren. Veel partijen in de zorgsector gebruiken PE-online. Het doet onder meer dienst voor de kwaliteitsregistratie van huisartsen en medisch specialisten.
AVG
Deelname aan bij- en nascholing is persoonlijke informatie. In PE-online zijn de persoonlijke gegevens van cursisten optimaal beschermd. Wij vragen je nooit voor het opgeven van presentie de namen, mailadressen of contactgegevens van je cursisten aan ons te mailen. Je hoeft alleen de BIG- en/of registratienummers in te voeren in PE-online. Een aparte administratie hiervoor is niet nodig. Het systeem accepteert en bewaart geen cursisten zonder registratie.
PE-punten
De kwaliteitsregisters in de mondzorg registreren de netto scholingsduur, berekend op basis van het cursusprogramma. KRT, KRM en KRTP beoordelen de relevantie voor de tandarts/mondhygiënist aan de hand van een programma uit de cursusbeschrijving. NVMKA en NVvO kijken naar meer aspecten. Zij kunnen je ook naar lesmaterialen en presentaties vragen voor accreditatie op inhoudelijk niveau. Bij twijfel over het vakinhoudelijke en/of algemene kennisniveau van een scholing kunnen ook de andere registers dit aan je vragen.