Het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) stimuleert tandartsen om hun deskundigheid te bevorderen door levenslang leren. Hierdoor zijn tandartsen in staat om te werken volgens de nieuwste technieken en inzichten binnen de tandheelkunde. Hiernaast sturen de registratienormen ook op een brede ontwikkeling, zodat tandartsen groeien als professional en praktijkhouder.
Om in Nederland hun beroep uit te oefenen, beschikken tandartsen over een BIG-registratie. Ze zijn daarmee opgenomen in het wettelijk register voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’(BIG). De Nederlandse overheid bewaakt de bevoegdheid van tandartsen door er onder meer op toe te zien dat tandartsen gediplomeerd zijn en voldoende werkervaring hebben én houden. Tandartsen die hun beroep niet goed uitoefenen, kunnen een tuchtmaatregel opgelegd krijgen.
Veel patiënten zijn niet bekend met het BIG-register. Het KRT houdt daarom de meldingen in het BIG-register goed bij. Je vind bij elke tandarts op de website van het KRT een koppeling naar het BIG-register. Zo kun je eenvoudig zien dat een tandarts bevoegd is.
Je kunt het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) zien als een verlengstuk op de BIG-registratie. Bij het afleggen van de artseneed beloven tandartsen onder meer dat zij hun deskundigheid zullen bevorderen. In wetgeving staat wel een eis voor werkervaring, maar geen verplichting voor deskundigheidsbevordering. Bij- en nascholing is dus niet wettelijk verplicht. KRT-geregistreerde tandartsen vinden deskundigheidsbevordering belangrijk. Met hun registratie bij het KRT laten deze tandartsen zien dat zij hun kennis en deskundigheid aantoonbaar op peil houden.