Het maken van composietrestauraties is een alledaagse taak voor tandartsen in de algemene praktijk. In feite zijn er weinig contra-indicaties voor het gebruik ervan. In situaties waar vroeger alleen een kroon een optie was, kan het vervaardigen van een directe composietrestauratie een waardevolle behandelmogelijkheid zijn voor ervaren tandartsen, en dit kan elementen op korte en middellange termijn herstellen tegen beperkte kosten.
Dit omvat het vervangen van grote knobbelvervangende restauraties, het vernieuwen van oude kronen, het uitvoeren van 'levensduurverlengende' restauraties op elementen met een beperkte levensverwachting, en het aanbrengen van een volledige beetverhoging in composiet bij patiënten met ernstige gebitsslijtage. Het succes van deze procedures is echter sterk afhankelijk van de vaardigheden van de tandarts. Hoe meer kennis en beheersing van complexe opbouwtechnieken, hoe beter het resultaat en hoe minder ongeschikte situaties er zullen zijn.
Het theoretische deel van deze cursus bespreekt verschillende technieken, materialen, trucs en tips. Onderwerpen zoals het gebruik van mallen, diverse metalen en plastic matrixsystemen, en werken in verschillende fasen om de procedure te controleren, komen aan bod.
In het praktijkgedeelte zal de nadruk liggen op de verschillende matrijssystemen en matrixtechnieken, die vaak cruciaal zijn voor het succes van een onmogelijke composietrestauratie. We zullen ons richten op het verkrijgen van een esthetisch resultaat in het frontgebied en tegelijkertijd zorgen voor goede contactpunten in het posterieure gedeelte.
Tijdens praktische oefeningen op fantoomkaken met specifieke uitdagingen zoals 'gemutileerde elementen', krijgt u de kans om te oefenen met verschillende opbouwtechnieken.
Leerdoelen: