Inhoud cursus
Iedere tandarts dient door scholing aantoonbaar te voldoen aan de Eindtermen Toezichthoudend medewerker stralingsbescherming (TMS) tandheelkunde (basis) om bevoegd te zijn om röntgenfoto’s (intra-oraal, röntgen schedelprofielfoto en panorama-opnamen) te indiceren of te maken. Op grond van wetgeving is een tandarts alleen bevoegd om straling toe te passen, als hij/zij een diploma van bovengenoemde opleiding (of gelijkwaardig) heeft behaald. Dit diploma is een apart diploma naast het tandartsdiploma, dat pas sinds de negentiger jaren deel uitmaakt van de studie.
De afgelopen jaren hebben velen de radiologiecursus 5 A/M (nu TMS tandheelkunde basisniveau geheten) gevolgd of hebben het vereiste diploma stralingshygiëne via de studie tandheelkunde behaald. Daarnaast ben je nu volgens de richtlijn Tandheelkundige radiologie verplicht om jouw kennis over de tandheelkundige radiologie door middel van scholing op peil te houden: minimaal 4 nascholingsuren per 5 jaar (ingaande vanaf 2018) voor TMS-tandheelkunde, basisniveau en minimaal 8 nascholingsuren per 5 jaar voor TMS-tandheelkunde, ConebeamCT. Met het volgen van de cursus ontvang je 3 scholingsuren, waarmee je 75% van je nascholingsuren al hebt behaald. Met een aanvullende kennistoets behaal je ook gelijk je laatste nascholingsuur.
Kennistoetsen Radiologie
De KNMT heeft kennistoetsen ontwikkeld waarmee je 1 KRT punt (staat gelijk aan 1 scholingsuur) verdient. Het certificaat van de kennistoets kan je na afronding downloaden en printen. Bewaar het certificaat in het KEW dossier, zodat je aan kunt tonen dat je aan de scholingsnorm voor radiologie voldoet.