Beschrijving cursus

di 26
nov '24
AccreDidact webinar: Verduurzamen in de Mondzorg, een toekomstperspectief
€0
|
|
Prelum Uitgevers
Prelum Uitgevers
Deze cursus wordt ook gegeven:
di 26 november 2024
Medisch algemeen| Praktijkorganisatie| Tandheelkunde algemeen
Vakinhoudelijk handelen|Kennis en wetenschap

Ook in de mondzorg is het nodig om circulair en klimaat neutraal te gaan werken. Dus we moeten nadenken over maatregelen om te verduurzamen. Daarvoor is het nodig te weten waar onze uitstoot door ontstaat. Met deze kennis kunnen we samen met ons team de juiste stappen zetten. Veranderen doe je niet van de ene op de andere dag. Daarom is het nodig een pad uit te stippelen samen met de medewerkers op de werkvloer. Naast een mogelijke intrinsieke wens op te veranderen zijn er ook externe factoren waardoor we in de toekomst anders gaan werken. Om veranderingen door te voeren is draagvlak nodig bij de medewerkers. Twee belangrijke punten daarbij zijn om voldoende medewerkers te hebben en ook hier op de juiste wijze mee om te gaan. Een organisatie waar krapte of veel stress aanwezig is kan slecht veranderen. Dus ook op dit gebied is een duurzame samenwerking gewenst. Het webinar op dinsdag 26 november laat al deze facetten van Duurzame Mondzorg de revue passeren. 

Voorafgaand aan het webinar kunnen deelnemers vragen en casuïstiek insturen. Ook tijdens het webinar is er ruimte om vragen te stellen aan de sprekers via de V&A-functie.

Leerdoelen
Na afloop van het webinar:

  • Kun je de belangrijkste bronnen van uitstoot in de mondzorg identificeren en beschrijven, en begrijpen hoe deze bijdragen aan de totale ecologische voetafdruk van de praktijk;
  • Kun je een concreet stappenplan opstellen voor de implementatie van duurzame en klimaatneutrale praktijken in de mondzorg, waarbij rekening wordt gehouden met de samenwerking en betrokkenheid van het hele team;
  • Kun je effectieve strategieën toepassen om draagvlak onder medewerkers te creëren voor verduurzamingsmaatregelen en weet je hoe om te gaan met uitdagingen zoals personeelskrapte en stress binnen de organisatie.

Docenten/sprekers

Drs. H.F.J. (Michiel) Lieshout Michiel studeerde tandheelkunde in Nijmegen. Na zijn afstuderen in 2003 trad hij, als tandarts, in dienst bij de Koninklijke Marine. In 2008 is hij gestart met de opleiding Maxillofaciale Prothetiek bij de Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde Amsterdam (SBT). Van 2009 tot 2017 is hij werkzaam geweest als tandarts Maxillofaciale Prothetiek in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, Amsterdam (Nederlands Kanker Instituut). Daarnaast is Michiel, in 2012 als restauratief tandarts (NVVRT/ EPA), in de verwijspraktijk voor prothetische en restauratieve zorg PRO-Rotterdam (PROCLIN) gaan werken. Sinds 2021 heeft Michiel zich ingekocht in een algemene praktijk in Berkel en Rodenrijs (TandartsenPraktijk Lansingerland). Hier combineert hij algemene tandheelkunde met complexe/restauratieve tandheelkundige casuïstiek, deels op verwijzing uit de omgeving en zijn andere ‘hobby’; de interactie tussen (top)sport en mondgezondheid. Naast de werkzaamheden ‘aan de stoel’ is Michiel adviseur bij Dentiva op het gebied van de mogelijkheden tot het verduurzamen in de mondzorg. Over de vele interesses geeft Michiel met enige regelmaat lezingen en schrijft hij artikelen in diverse tijdschriften. Mr. A.P.R. (Alexander) Tolmeijer Alexander studeerde Tandheelkunde en Rechten. Naast praktiserend tandarts is hij ondernemer en oprichter van onder andere MedischOndernemen. Hij was penningmeester /vice voorzitter van de KNMT, en vervolgens penningmeester van de VvAA en bestuurslid van het Europees bestuur van tandartsen (CED). In september 2014 richtte hij samen met Elsbeth Nijhoff Dentiva op. Dentiva richt zich op ‘Management analyse en ondersteuning voor de tandartspraktijk’. Gebruikmakend benchmarks, Lean Six Sigma en diverse communicatie technieken begeleiden zij tandheelkundige teams, die tot betere resultaten willen komen op het gebied van organisatie, patientcommunicatie en samenwerking. Alexander is een Lean Six Sigma, black belt en heeft zijn kennis en opleiding toegepast in diverse grotere tandarts en MKA praktijken. In 2016 publiceerde hij samen met Elsbeth het boek ‘Optimale agendaplanning in de tandartspraktijk‘. Samen met Elsbeth Nijhoff en Charlotte van den Wall Bake schreef hij in 2017 het boek ‘Communicatie in de tandartspraktijk’.

Programma

Webinar: Verduurzamen in de Mondzorg, een toekomstperspectief
Dinsdag 26 november 2024 | 20.30 – 21.30 uur

Ook in de mondzorg is het nodig om circulair en klimaat neutraal te gaan werken. Dus we moeten nadenken over maatregelen om te verduurzamen. Daarvoor is het nodig te weten waar onze uitstoot door ontstaat. Met deze kennis kunnen we samen met ons team de juiste stappen zetten. Veranderen doe je niet van de ene op de andere dag. Daarom is het nodig een pad uit te stippelen samen met de medewerkers op de werkvloer. Naast een mogelijke intrinsieke wens op te veranderen zijn er ook externe factoren waardoor we in de toekomst anders gaan werken. Om veranderingen door te voeren is draagvlak nodig bij de medewerkers. Twee belangrijke punten daarbij zijn om voldoende medewerkers te hebben en ook hier op de juiste wijze mee om te gaan. Een organisatie waar krapte of veel stress aanwezig is kan slecht veranderen. Dus ook op dit gebied is een duurzame samenwerking gewenst. Deze webinar laat al deze facetten van Duurzame Mondzorg de revue passeren.