Professionals in de tandheelkunde worden veelvuldig geconfronteerd met erosieve gebitsslijtage. Inmiddels wordt bij ongeveer 30% van de ( jonge) kinderen erosie waargenomen en zelfs bij 54% in het dentine bij 1 of meer elementen van de jongeren van 23 jaar. Dit percentage en de ernst van de slijtage nemen in rap tempo toe. Onze levensstijl en die van onze (jonge) patiënten is de afgelopen decennia drastisch veranderd. Gedrag, voeding en mondgezondheid worden voor een groot deel bepaald door het gedrag van ouders. De industrie en marketing spelen daar echter een zeer grote rol in wat leidt tot gedragsverandering en risico’s voor het (kinder)gebit. Naast het vaker en meer consumeren van zure voedingsmiddelen kan ook zuur snoepgoed en een bepaalde lyfestyle bijdragen aan het ontstaan van tanderosie en andere problemen. Hoe eerder erosieve slijtage wordt gediagnosticeerd hoe eerder het mogelijk is risicivol gedrag te bespreken en bij te sturen. Aan de hand van tal van voorbeelden wordt inzicht verkregen in de etiologie en de risicofactoren. Nieuwe lifestyle trends lijken vaak onschuldig, maar kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor onze (mond)gezondheid. Toch zijn er gelukkig ook gezonde ontwikkelingen. Alleen met gedegen kennis kunnen wij als beroepsgroep onze patiënten preventief informeren met maar één doel: een gezond en functioneel (kinder)gebit. Aan KIMO richtlijnen gebitsslijtage wordt inmiddels gewerkt.
Leerdoelen
U bent op de hoogte van de nieuwste inzichten ten aanzien van de etiologie van erosieve gebitsslijtage
U kunt de risicofactoren van erosieve gebitsslijtage en een bepaalde lifestyle benoemen
U bent op de hoogte van de laatste lifestyle trends in relatie tot mondgezondheid
U weet preventieve adviezen te geven ten aanzien van erosieve gebitsslijtage en lifestyle