Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Beschrijving cursus

zo 26
jan '25
1
Complete nascholing Voeding en mondgezondheid
€295,00
|
e-learning
|
Mond en Leefstijl
Mond en Leefstijl
Deze cursus wordt ook gegeven:
zo 26 januari 2025
Algemene scholing| Medisch algemeen| Preventie| Tandheelkunde algemeen

Tijdens deze cursus leert u wat er tot nu toe bekend is over de invloed van voeding op de mondgezondheid en hoe dit te gebruiken in de praktijk. Na de cursus kunt u en weet u:

  • Hoe voeding de mondgezondheid (zowel de harde als de zachte tandweefsels) beïnvloedt.
  • Welke rol voeding speelt bij het ontstaan van ontstekingsfactoren.
  • Welke rol de verschillende macro-en micronutriënten hebben op de mondgezondheid en het gezond houden van de slijmvliezen.
  • Welke klachten in de mond het gevolg kunnen zijn van voedselovergevoeligheid
  • Welke voedingsadviezen u kunt geven (ter preventie en bij de behandeling) van
    • -cariës
    • -parodontitis
    • -gebitsslijtage /tanderosie
    • -hoofd-halskanker
  • Welke voedingsfactoren een predisponerende rol spelen bij
    • - aften
    • - mondbranden
    • - glossitis
    • - cheilitis angularis
    • - koortslip
  • Welke voedingsadviezen helpen bij diverse problemen in de mond zoals:
    • reuk-en smaakstoornissen
    • kauw-en slikproblemen
    • monddroogte
    • pijnlijke mond
  • De invloed van gebitsproblemen op de voedselkeuze
  • Het verwerven van een eigen visie op de voedingsvoorlichting als onderdeel van de praktijk
  • De informatie die nodig is om een praktisch advies aan je cliënt te kunnen geven zoals het afnemen van de voedingsanamnese, en het formuleren van een concreet en haalbaar advies
  • multidisciplinair samenwerken bij een voedingsgerelateerd mondzorg probleem

Docenten/sprekers

Programma

MODULE I
Voeding en ziekte en de invloed op de mondgezondheid, inleiding:
* Inleiding in de voedingsleer
* Voeding, ziekte en mondgezondheid
* De de directe en indirecte invloed van voedingsmiddelen, voedingsstoffen (macro-en micronutriënten) op de mondgezondheid

MODULE II
De rol van voeding bij de preventie en behandeling van:
* Monddroogte
* Cariës
* Gebitsslijtage
* Voedingsadvies in de praktijk

MODULE III
De invloed van leefstijlziekten en de rol van voeding bij de preventie en behandeling van:
* Parodontitis en gingivitis
* Aften
* Mondbranden
* Glossitis
* Cheilitis angularis
* Koortslip

MODULE IV
Voedingsadvies in overleg met andere disciplines?De rol van voeding bij de preventie en behandeling van:
* Hoofd-halskanker
* Kauwproblemen
* Slikproblemen en slikangst
* Smaak-en reukstoornissen
* Mondproblemen
* Multidisciplinair samenwerken

Beoordelingen

1
Je zal veel nieuwe dingen leren