Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Beschrijving cursus

Aanbieder logo
Webcast: Gedragsverandering - Betere praatjes, minder gaatjes
|
e-learning
|
ACTA Dental Education B.V. / Quality Practice
2.0 uur / punten
Vakinhoudelijk
ACTA Dental Education B.V. / Quality Practice
Deze cursus wordt ook gegeven:
Algemene scholing| Mondhygiëne
Communicatie

Houd uw kennis en vaardigheden up-to-date en verbreed uw horizon met ADE Quality Practice! Het complete nascholingsprogramma voor tandartsen en mondhygiënisten dat maatwerk mogelijk maakt.

Quality Practice is onderdeel van ACTA Dental Education. Door onze nauwe samenwerking met ACTA bieden onze cursussen en congressen steeds de laatste inzichten op het gebied van wetenschap én praktijk.

Binnen actuele thema’s bieden we verschillende producten aan, waarmee u een persoonlijk nascholingsprogramma kunt samenstellen. U ontvangt het tijdschrift ‘QP’ en kiest daarnaast uit congresdagen, PAOT-cursussen, e-learningmodules, skillstrainers en webcasts. Met het lidmaatschap behaalt u ieder jaar, op uw eigen manier en in uw eigen tempo, uw nascholingspunten.

De producten en diensten van Quality Practice zijn geaccrediteerd door het Q-keurmerk (voor tandheelkundige bij- en nascholing), het KRT (kwaliteitsregister voor tandartsen) en het KRM (kwaliteitsregister voor mondhygiënisten).

 

Webcast: Gedragsverandering - Betere praatjes, minder gaatjes

Bijna alle problemen in de mond zijn het gevolg van gedrag. Gedragsverandering is daarom een buitengewoon belangrijk aspect in ons werk. Als het echt zo eenvoudig was dan hadden we nu niet zo veel restauratief werk gehad. Als mondzorgprofessional weten we als geen ander dat gedragsverandering complex is. Maar wanneer we na herhaaldelijke adviezen geen verandering in gedrag zien, is het bijzonder verleidelijk om patiënt te bestempelen als ongemotiveerd. De vraag is echter niet óf de patiënt gemotiveerd is maar hoe we deze kunnen motiveren! Daarvoor is brede kennis uit de gedragswetenschappen essentieel. Bent u benieuwd naar wat u nog meer kunt doen naast voorlichting, instructie en motivational interviewing om uw patiënt te kunnen bewegen? Laten we eens over de muren van onze discipline heen kijken om te zien welke technieken uit de gedragswetenschappen we kunnen toevoegen aan ons repertoire. Tijdens dit congres nemen diverse gastsprekers uit uiteenlopende disciplines ons mee in hun ervaring met en kijk op gedragsverandering.

 

Docenten/sprekers

Programma

Opening door moderator Eva Wartewig en mr. Nora de Vries, directeur ACTA Dental Education

Lezing 1: Waarom doet de patiënt (niet) wat u wilt?
Sabine Jansen en Dané Mulder, gedragspsycholoog, Nijmegen
In ons werk komt de focus steeds meer op preventie te liggen. Gedragsverandering staat daarin centraal, maar dat is complexer dan we denken. Er zit vaak een kloof tussen wat we vragen van de patiënt en wat deze daadwerkelijk doet. In deze lezing nemen twee gedragspsychologen u mee in het ontstaan van gedrag, gaan ze in op drijfveren en weerstanden die een rol spelen bij gedragsverandering en geven ze bruikbare tips voor in de praktijk.

Lezing 2: Uitblinkers
Maddelon de Jong - Lenters, tandarts-pedodontoloog, Leiden en Denise Duijster, universitair docent, ACTA Amsterdam
Met het geven van voorlichting en instructie hopen we ouders én kinderen in de praktijk aan te zetten tot goede zelfzorg. Eenmaal thuis valt dat voor ouders niet altijd mee. Frustrerend voor hen en voor u! Ze willen wel, maar blijkbaar lopen ze tegen moeilijkheden aan. In deze lezing leren we u om ‘achter de voordeur’ te kijken, om te begrijpen welke aspecten binnen het gezin en de opvoeding een barrière vormen voor goede zelfzorg. Zo kunt u beter inspelen op de situatie en ouders écht helpen op de weg naar een schonere kindermond!

Liveshow Magic & Mindreading
Steve Carlin, illusionist, Haarlem
Is het mogelijk om iemands gedachten te lezen? En het gedrag van een ander beïnvloeden? Op deze vragen krijgt u tijdens de liveshow van illusionist Steve Carlin antwoord. Steve neemt u mee in zijn wereld van magie, illusie en mindreading en laat u zien hoe makkelijk ons brein te beïnvloeden is en hoe snel onze ogen worden afgeleid. Een interactieve show die u niet snel zult vergeten. Let goed op, want niets is wat het lijkt!

Workshop: Welke praatjes voorkomen nu echt gaatjes?
Monique L’Hoir, klinisch pedagoog, Utrecht
In deze workshop leert u onderdelen van de Uitblinkersmethodiek. U zult merken dat u – met een andere aanpak dan u gewend bent – ouders kunt boeien en binden, nieuwsgierig maakt en op een voetstuk kunt zetten. Een nieuwe manier van overleggen zorgt ervoor dat u samen met de ouder een actieplan rond het tandenpoetsen opstelt dat ze kunnen (en gaan) naleven! Omdat het een actieplan op maat is, is het voor iedere ouder die worstelt met opvoeden en dagelijkse routines uitvoerbaar.