Taakdelegatie doet bijna iedereen in de mondzorg. Als je assistente op het knopje drukt voor het maken van een foto, is er al sprake van taakdelegatie. IGJ heeft recent een toetsingskader afgegeven en aangekondigd dat ze praktijken in de mondzorg hierop extra gaan controleren.
Taakdelegatie is een veelkoppig monster om in bedwang te houden. Je moet zelf goed weten wat de verschillende begrippen inhouden. Wat is een voorbehouden handeling eigenlijk? Is diagnostiek bijvoorbeeld een voorbehouden handeling?
Wat is het verschil tussen zelfstandig en functioneel bevoegd? En welke eisen zijn er, waaraan iemand moet voldoen voordat je de taak delegeert? Nog belangrijker is dat je een en ander ook goed vast moet leggen. Zelfs het feit dat een assistente zich bekwaam voelt om een taak te doen, moet je getekend en wel in een dossier hebben staan.
En laten we dan vooral de patiënt niet vergeten. Die moet niet alleen geïnformeerd zijn, maar ook actief toestemming geven. Die toestemming moet je dan ook weer vastleggen in het dossier. Je voelt wel aan dat dit meer noteren of schrijven is, dan je wellicht dacht. Niet gek dat sommige tandartsen met een doorlopende machtiging willen werken.
Maar dat hangt nu weer samen met functionele bevoegdheid.
De mondhygiënist speelt hier overigens ook een rol. Lastig genoeg zijn er verschillende opleidingen voor mondhygiënisten met eigen bevoegdheden. Mag een mondhygiënist bijvoorbeeld een verdoving delegeren aan een preventie assistent of niet?
Programma
20.00 – 21.15 uur 'Taakdelegatie: De praktische vertaalslag en IGJ proof'
Alexander Tolmeijer en Anouk Both
21.15 – 21.30 uur Ruimte voor aanvullende individuele vragen over de onderwerpen
Onderwerpen die aan bod komen:
Alexander Tolmeijer
Anouk Both
Programma
20.00 – 21.15 uurTaakdelegatie: De praktische vertaalslag en IGJ proof
Alexander Tolmeijer en Anouk Both
21.15 – 21.30 uurRuimte voor aanvullende individuele vragen